Antena 3 CNN Actualitate Imagini cu convoiul umanitar care va pleca spre Croația! România trimite ajutoare după cutremurul devastator

Imagini cu convoiul umanitar care va pleca spre Croația! România trimite ajutoare după cutremurul devastator

Opt camioane și două microbuze au plecat spre Croația, țară care a fost afectată de un cutremur de 6,4 grade pe scara Richter. Seismul devastator a avut epicentrul în Petrinja, la 46 de kilometri de Zagreb şi a durat aproximativ 20 de secunde. Mai multe replici au fost simţite ieri, cea mai puternică având magnitudinea de 4,8.

Imagini cu convoiul umanitar care va pleca spre Croația! România trimite ajutoare după cutremurul devastator
de Iulia Gorgorin    |    31 Dec 2020   •   09:10

Antena 3 vă prezintă imagini în exclusivitate cu convoiul umanitar aflat la Arad și care se îndreaptă spre Croația.

Ajutorul trimis de România se ridică la 640.000 de lei

Opt camioane și două microbuze au plecat spre Croația, țară afectată de un cutremur de 6,4 grade pe scara Richter.'

Ajutorul oferit de statul român:14 containere de locuit, 50 de corturi, 100 de paturi, 100 de saltele, 200 de saci de dormit.

Traseul este Arad-Budapesta-Zagreb.

Șapte persoane și-au pierdut viața în urma seismului, printre care și o fetiță de 12 ani, însă autorităţile se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească oricând.

Specialiștii spun că pământul se va zgudui mult timp de acum încolo. Alte două seisme puternice s-au produs tot în Petrinja, cu o magnitudine de 4,7 iar al doilea de 4,8 pe scara Richter.

De asemenea, o nouă replică de 3.7 a fost înregistrată joi dimineaţă la ora 04.43, epicentrul fiind în apropiere de Petrinja, dar care a fost resimţită şi la Zagreb.

Orașul Petrinja este distrus în totalitate de cutremur

Perinja a fost devastat pur și simplu, aproape toate clădiriile fiind dărâmate, iar localitățile din jur au fost și ele afectate.

Sute de sinistrați au petrecut prima noapte în adăposturi improvizate. Zeci de croați au rămas fără locuințe, peste 1.000 de imobile fiind avariate.

"În data de 29 decembrie 2020, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Croația pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere că regiunea orașului Petrinja a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 6.2 pe scara Richter, la ora locală 12:19 (13:19 ora României).

Delegația României participantă la misiune va fi formată din reprezentanți ai Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (21 pers) și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (8 pers).

Transportul se va asigura în perioada 30.12.2020 – 04.01.2021, cu mijloace auto aparținând IGSU și ANRSPS, iar ajutorul umanitar va consta în bunuri de primă necesitate, respectiv:

14 containere de locuit;
50 corturi;
100 paturi;
100 saltele;
200 saci de dormit.

Convoiul se va deplasa în data de 31.12.2020 pe ruta Arad-Budapesta-Zagreb, sosire estimativă în punctul de frontieră Letenye-Zelengaj (Ungaria/Croația), aproximativ ora 11.00", se arată într-o informare a IGSU.

Citiţi şi: Antena 3, transmisiune în direct din Croaţia. Vlad Ungar, reporter: ''În această dimineaţă am simţit şi noi seismul de la ora 06:15''

×
Subiecte în articol: cutremur Croatia ajutor convoi camioane
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pe 21 mai 2024 pentru clienţi
x close