Antena 3 CNN Actualitate România cumpără 32 de avioane F-16 din Norvegia | Legea pentru apărarea aeriană a intrat în vigoare

România cumpără 32 de avioane F-16 din Norvegia | Legea pentru apărarea aeriană a intrat în vigoare

România va cumpăra 32 de aeronave F-16 de care Norvegia nu mai are nevoie. Legea care permite statului român să cumpere mai multe avioane de luptă a intrat în vigoare astăzi.

România cumpără 32 de avioane F-16 din Norvegia | Legea pentru apărarea aeriană a intrat în vigoare
Sursa foto: Getty Images | Michel Porro / Stringer
de Ioana Mircea    |    18 Iul 2022   •   13:40

Legea care permite statului român să cumpere mai multe avioane de luptă, dar şi să realizeze contracte pentru a îmbunătăţi apărarea aeriană a intrat în vigoare.

România îşi propune să achiziționeze 32 de aeronave multirol, de tip F-16. Acestea vor fi cumpărate de la statul norvegian.

Norvegia a achiziţionat de curând aeronave de nouă generație de tip F-35, astfel că cele vechi nu le mai sunt de folos, motiv pentru care le-au scos la vânzare.

Aeronavele pe care le va cumpăra România au aproximativ 40 de ani vechime și vor costa aproximativ 500 de milioane de euro.

Vasile Dâncu, ministru al Apărării Naționale, a precizat că România nu şi-a permis decât astfel de aeronave la mâna a doua, însă a precizat că avioanele multirol F-16 sunt complet operaționale și vor ajuta la îndeplinirea noilor cerințe de la nivelul NATO.

Americanii vor instrui piloții români și vor ajuta cu suport logistic și personal tehnic.

În prezent, în dotarea forțelor aeriene române există 16 aeronave de tip F-16.

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close