Antena 3 CNN Actualitate Românii, sub media europeană la consumul de carne. "E prea scumpă pentru buzunarele noastre"

Românii, sub media europeană la consumul de carne. "E prea scumpă pentru buzunarele noastre"

Românii, sub media europeană la consumul de carne. "E prea scumpă pentru buzunarele noastre"
de O.P.    |    07 Mai 2014   •   06:07

Un român consumă anual doar 58 de kilograme de carne, cu peste 20 de procente mai puţin decât media europeană. Cea mai consumată carne este cea de pasăre. Aproape 19 kilograme într-un an.

Dintre cele 58 de kilograme de carne pe care un român le consumă anual, 18,5 kilograme sunt carne de pui, în timp ce doar 11,8 kilograme sunt carne de porc. Şi mezelurile sunt căutate. Românii consumă anual 12 kilograme de salam, parizer sau crenvurşti.

Spre comparaţie, românii mănâncă 7,5 kilograme de peşte şi produse din peşte şi DOAR puţin peste 3 kilograme de carne de vită. O explicaţie ar fi preţul piperat: "E prea scumpă pentru buzunarele noastre".

Pentru carnea de vită, se plăteşte în jur de 18 lei pe kilogram. Astfel, cheltuiala pe un an se ridică la 238 de lei. La carnea de porc, preţul scade uşor. Un kilogram costă, în medie, 17 lei, iar o familie plăteşte anual 800 de lei. Cea mai ieftină este carnea de pasăre care are un preţul mediu de 9 lei pe kilogram. Astfel o familie cheltuieşte anual peste 660 lei.

Spre comparaţie, un european consumă 90 de kilograme de carne anual, iar cea mai consumată este cea de porc. Aproape 40 de kilograme anual. Chiar şi aşa, consumul de carne de vită în Uniune este de 6 ori mai mare decât în România.

×
Subiecte în articol: alimentatie alimente
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close