Antena 3 CNN Actualitate Sesizarea în cazul ordonanţei referitoare la indemnizaţia de creştere a copilului, respinsă de CC

Sesizarea în cazul ordonanţei referitoare la indemnizaţia de creştere a copilului, respinsă de CC

Sesizarea în cazul ordonanţei referitoare la indemnizaţia de creştere a copilului, respinsă de CC
Sursa foto: Foto: INTACT Images
15 Iun 2011   •   11:45

Curtea Constituţională a respins sesizarea privind neconstituţionalitatea ordonanţei referitoare la concediul şi indemnizaţia de creştere a copiilor. Decizia de respingere a contestaţiei formulate de grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Camera Deputaţilor a fost luată cu unanimitate de voturi, relatează Mediafax.

Mamele pot să opteze în continuare pentru un concediu de creştere a copilului de doi ani, cu o indemnizaţie între 600 şi 1200 de lei, sau un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3400 de lei.

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a fost contestată de grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Camera Deputaţilor pe 26 mai.
Potrivit contestaţiei, legea restrânge drepturile beneficiarilor prin reducerea duratei concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copiilor.

Mircea Duşa , liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, a declarat că legea nu reprezintă altceva decât "ceea ce Guvernul face de doi ani, taie drepturi ale oamenilor".


Camera Deputaţilor a adoptat legea pe 24 mai. Actul normativ a trecut de Senat prin aprobare tacită în luna februarie.


Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul a modificat sistemul indemnizaţiei de creştere a copilului a fost publicată în Monitorul Oficial în 10 decembrie 2010 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2011.

 


Detalii referitoare la actuala formă a indemnizaţiei de maternitate

După 1990, indemnizaţia de maternitate a avut trei forme. Cea mai recentă a intrat în vigoare la 1 ianuarie anul acesta. De la acea dată, părinţii au avut de ales. Dacă rămân acasă 1 an, indemnizaţia este de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni. Valoarea alocaţiei nu poate fi mai mare de 3.400 de lei, dar nici mai mică de 600.

Pentru doi ani de concediu, suma minimă rămâne aceeaşi, dar cea maximă scade până la 1.200 lei. Pentru copiii cu handicap, concediul durează trei ani şi indemnizaţia nu depăşeşte 3.400 de lei în primii doi. În ultimele 12 luni, alocaţia de stat scade însă până la 200 de lei.

Dacă mama dă naştere unui al copil în perioada de concediu, atunci va primi un supliment de 600 de lei. Părinţii intraţi în concediul pentru creşterea copilului care se întorc la muncă mai devreme de 12 luni vor beneficia de o primă lunară de 500 lei timp de 2 ani. Angajatorii nu vor mai putea concedia pe nimeni în primele 6 luni după concediul de creştere a copilului.

Indemnizaţia de creştere a copilului a fost modificată ultima dată în iulie anul trecut. Anterior reducerii cu 15%, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85%, dar nu mai mult de 4.000 de lei. 

În prezent se află în plată peste 198.000 indemnizaţii. Aproape 90.000 de mame se descurcă cu 600 lei. La polul opus, doar 3.400 urcă la plafonul maxim.








×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close