Antena 3 CNN Actualitate Social Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, insistă la Comisia Europeană pentru HORECA

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, insistă la Comisia Europeană pentru HORECA

În contextul în care anul 2021 a început cu efectele negative ale anului 2020, asupra sănătății și economiei, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe marginea propunerii de programe ale statelor membre pentru reziliență.

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, insistă la Comisia Europeană pentru HORECA
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    30 Mar 2021   •   17:10

Potrivit eurodeputatului Grapini, au fost sectoare extrem de afectate de pandemia de COVID-19, precum cel al transportului, în special cel aerian și rutier, HORECA și turismul.

“Comisia a propus bugetul pentru reziliență și acesta a fost aprobat, dar propunerile de programe din partea statelor membre au venit încet, fiind state cărora Comisia le-a respins programul propus, așa cum este cazul României.

În aceste condiții, banii vor veni târziu, primul trimestru sau chiar semestru al acestui an fiind în continuare afectate de efectele lockdown-ului ce se aplică în mai multe state”, a punctat europarlamentarul umanist.

Astfel, europarlamentarul umanist a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarea întrebare scrisă:

Considerați că ar trebui să urgentați acordarea banilor pentru reziliență și să se accepte măsuri specifice fiecărui stat, în funcție de situația națională și nu de condiții de acordare comune tuturor statelor membre?

În numele Comisiei Europene, a răspuns vicepreședintele executiv, Valdis Dombrovskis.

"Comisia colaborează îndeaproape cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru a se asigura că Mecanismul de redresare și reziliență este pus în aplicare rapid, a precizat Valdis Dombrovskis, care a completat că, cu toate acestea, Comisia trebuie să aibă mai întâi posibilitatea legală de a împrumuta de pe piețe.

În acest scop, a menționat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, este necesar ca, în conformitate cu cerințele lor constituționale, toate statele membre să adopte Decizia privind resursele proprii.

Comisia poartă un dialog intens cu toate statele membre pentru a discuta despre pregătirile în vederea elaborării planurilor de redresare și reziliență

Potrivit lui Valdis Dombrovskis, Comisia poartă un dialog intens cu toate statele membre pentru a discuta despre pregătirile în vederea elaborării planurilor de redresare și reziliență și pentru a oferi îndrumări, dacă este necesar.

Acest lucru va contribui, susține acesta, la asigurarea alinierii depline la regulament a planurilor și la evitarea oricărei întârzieri nejustificate în ceea ce privește efectuarea plăților.

„Pentru a sprijini rapid redresarea economică, până la 13 % din suma totală a planului aprobat al fiecărui stat membru, incluzând atât sprijinul nerambursabil cât și, după caz, sprijinul sub formă de împrumut, vor fi puse la dispoziție sub formă de prefinanțare, după aprobarea planului.

Fiecare plan trebuie să contribuie la abordarea în mod eficace a provocărilor relevante specifice fiecărei țări, iar aprobarea planurilor și plățile ulterioare se vor efectua în deplină conformitate cu prevederile regulamentului și se va asigura tratamentul egal al statelor membre”, se mai arată în răspunsul transmis europarlamentarului Maria Grapini de către vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

"Planurile de redresare și reziliență vor aborda nevoile fiecărui stat membru în parte"

Nu în ultimul rând, Valdis Dombrovskis, a mai precizat că legătura cu recomandările specifice fiecărei țări reprezintă cea mai bună garanție a faptului că planurile de redresare și reziliență vor aborda nevoile fiecărui stat membru în parte.

“În plus, statele membre au acces la REACT-EU, care va continua și va extinde măsurile de răspuns la criză și de redresare în urma crizelor prin intermediul Fondului european de dezvoltare regională, al Fondului social european și al Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane”, a conchis oficialul Comisiei Europene.

„Efectele pandemiei vor fi pe termen lung și răspunderea este strict la guvernare”

“Cred că, și din răspunsul primit de la Comisia Europeană, rezultă clar că statele membre trebuie sa acționeze pentru sprijinirea acestei industrii. Din păcate, în România, după un an și trei luni de pandemie, nu există nici o măsură rezilientă pentru acest sector! Efectele vor fi pe termen lung și răspunderea este strict la guvernare!”, a avertizat europarlamentarul Grapini, după primirea răspunsului din partea Comisiei Europene.

×
Subiecte în articol: Maria Grapini Comisia Europeana HoReCa
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close