Antena 3 Actualitate Social Domeniul în care joburile au crescut cu 260% faţă de acum doi ani. 11.000 de noi locuri de muncă în ultimele săptămâni

Domeniul în care joburile au crescut cu 260% faţă de acum doi ani. 11.000 de noi locuri de muncă în ultimele săptămâni

de Alexandra Dima    |    03 Mai 2022   •   11:54
Domeniul în care joburile au crescut cu 260% faţă de acum doi ani. 11.000 de noi locuri de muncă în ultimele săptămâni

 Angajatorii din HoReCa au scos la bătaie, în ultimele săptămâni, peste 11.000 de locuri de muncă în țară și în străinătate. Numărul joburilor din industria ospitalității din perioada 9 martie-prezent este cu 153% față de același interval al anului trecut.

Din data de 9 martie, când au fost eliminate restricțiile Covid-19, angajatorii din HoReCa au scos la bătaie peste 11.000 de locuri de muncă în țară și în străinătate. Acest lucru plasează industria ospitalității pe locul 2 în topul sectoarelor cu cele mai multe oferte de angajare publicate pe eJobs în această perioadă, după Retail.

Mai mult, numărul joburilor din HoReCa din perioada 9 martie-prezent este cu 153% față de același interval al anului trecut și cu 22% mai mare comparativ cu 2019.

Comparativ cu 2020, perioadă care s-a suprapus și cu lockdown-ul, creșterea e spectaculoasă: +262%.

Cu toate că oferta de angajare e una explozivă, candidații rămân sceptici față de acest domeniu. Numărul aplicărilor înregistrat în perioada 9 martie-prezent este în scădere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Se observă însă o creștere de 11% față de ultimul an de normalitate, nonpandemic, 2019.

Deficit acut de forță de muncă în domeniu

„Se resimte un deficit acut de forță de muncă în domeniu, ca urmare a instabilității acestuia din ultimii ani. O bună parte dintre cei care lucrau în acest sector au ales să se orienteze către altele în ultimii ani, care au crescut în pandemie sau au fost mai stabile. Cei mai mulți candidați care au decis să părăsească HoReCa s-au reorientat către Retail, zona de curierat, livratori sau ride sharing”, a explicat Bogdan Badea, CEO eJobs România, citat de Mediafax.

Cele mai multe oferte de angajare din HoReCa au fost publicate de angajatorii din marile centre universitare, dar și în orașele care, de regulă, atrag un număr semnificativ de turiști, fiind început de sezon estival.

Unde sunt cele mai multe oferte de angajare

Capitala este pe primul loc în topul orașelor cu cele mai multe joburi în domeniu, cu peste 6.000 de oferte de angajare. Ea este urmată de Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Sibiu.

În ce privește joburile în străinătate scoase la bătaie în industria ospitalității, 9,4% din totalul de locuri de muncă din HoReCa sunt oferte de angajare în afară. Cele mai multe locuri de muncă scoase în acest sector sunt în Grecia, Germania, Olanda, Cipru, Arabia Saudită, Franța, Danemarca și Norvegia.

Nu doar HoReCa se află pe un trend ascendent, ci întreaga piață. De la începutul acestui an până în prezent au fost publicate aproape 152.000 de locuri de muncă, cu 55% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut și cu aproape 80% mai multe față de 2020. Practic, oferta de angajare a ajuns la nivelul celei de dinainte de pandemie.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: HoReCa joburi

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close