Antena 3 CNN Actualitate Social Peste 8000 de evrei români ce au fost victime ale Holocaustului vor fi despăgubiți de Guvernul german

Peste 8000 de evrei români ce au fost victime ale Holocaustului vor fi despăgubiți de Guvernul german

Peste 8000 de evrei români ce au fost victime ale Holocaustului vor fi despăgubiți de Guvernul german
Sursa foto: sursă foto: pixabay.com
19 Iul 2019   •   13:15

Guvernul german a aprobat, joi, recunoașterea a aproximativ 8.000 de evrei români care trăiesc în Israel ca supraviețuitori ai Holocaustului, o decizie care le permite să primească o indemnizație lunară și o compensație retroactivă.

Inițiată de Ministrul Egalităţii Sociale din Israel, Gila Gamliel, prin această decizie cei recunoscuți ca supraviețuitori ai Holocaustului vor primi o compensație retroactivă pe o perioadă de douăzeci de ani și o pensie lunară.

Moștenitorii legali ai imigranților români născuți după 1910 și care au decedat după 1 iunie 2002 vor putea, de asemenea, să solicite o formă de despăgubire din partea guvernului german.

Recunoașterea se va acorda celor care vin din douăzeci de orașe specifice, inclusiv Botoșani, Galați și Iași. Sunt de asemenea incluși cei care au fost încarcerați în ghetouri, cei născuți până în 1928 și cei care au emigrat în Israel după 1 octombrie 1953.

În ceea ce privește mii de cetățeni din România care trăiesc în Israel și care au deja dreptul la o bursă lunară de la Autoritatea pentru Drepturile Supraviețuitorilor Holocaustului, ei vor putea, de asemenea, să solicite plăți de la Institutul de Securitate Socială din Germania, potrivit The Jerusalem Post.

„Aceasta este o zi a justiției istorice, care vine după zece luni de negocieri intense, iar compensația financiară nu va restabili pierderea și nu poate acoperi durerea și tragedia, dar poate îmbunătăți în mod semnificativ bunăstarea a mii de supraviețuitori”, a precizat Ministrul Egalităţii Sociale din Israel, Gila Gamliel.

×
Subiecte în articol: Holocaust romani supravietuitori Israel
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close