Antena 3 CNN Actualitate Social Românii se mobilizează pentru a ajuta refugiații din Ucraina. Antreprenorii și ONG-urile se alătură efortului umanitar | Єдині за Україну - United for Ukraine

Românii se mobilizează pentru a ajuta refugiații din Ucraina. Antreprenorii și ONG-urile se alătură efortului umanitar | Єдині за Україну - United for Ukraine

Românii se mobilizează în grupuri de voluntari pe Facebook, pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina, după invazia masivă a Rusiei care a avut loc joi dimineață. Antreprenorii români își oferă, și ei, sprijinul celor care fug din calea războiului.

Românii se mobilizează pentru a ajuta refugiații din Ucraina. Antreprenorii și ONG-urile se alătură efortului umanitar | Єдині за Україну - United for Ukraine
Sursa foto: Twitter/ The Mirror
de Mia Lungu    |    25 Feb 2022   •   09:15

Unul dintre grupurile de voluntari români de pe Facebook este ”Uniți pentru Ucraina”.

"Din păcate Rusia a început un atac masiv asupra Ucrainei. Oamenii încep să fugă din zonele de conflict. Ca să ne putem organiza, am creat un formular pentru cei care vor și pot ajuta", este anunțul publicat pe grup.

Un alt grup unde oamenii se mobilizează este Fight for Freedom.

”La Centrul „Casa Libertatii” din Verești e activitate intensa. Familii cu copii ajung aici, sunt flămânzi, obositi, epuizati, speriati… Li se oferă de mâncare, un loc de dormit si sprijin pentru a privi cu speranta spre viitor. S-a suplimentat numarul de locuri cu saltele si saci de dormit”, este mesajul transmis de grup, pe pagina de Facebook.

Nu în ultimul rând, grupul Voluntari în Europa, cunoscut pentru mobilizarea în situații de criză, mai ales în timpul pandemiei COVID-19, s-a mobilizat și pentru refugiații din Ucraina.

Ambasada României în SUA a inițiat împreună cu Romanian United Fund o strângere de fonduri pentru sprijinirea efortului umanitar

Ambasada României face un apel către comunitățile de români din Statele Unite, companii și organizații religioase din care fac parte româno-americani să doneze pentru ajutorarea ucrainenilor, victime colaterale și inocente ale unui război împotriva căruia se opun.

În acest sens, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a făcut o primă donație către Ukrainian Peace Fund, organizat de Romanian United Fund.

“Sunt momente tragice în care trebuie să ne gândim la copiii, femeile și bărbații ucraineni, care nu au altă soluție decât să fugă din calea războiului și a terorii. România oferă asistență umanitară și este pregătită să facă față consecințelor umanitare generate de acest conflict nedorit”, consideră ambasadorul Andrei Muraru.

Romanian United Fund este o organizație neguvernamentală, înregistrată în statul Illinois, membră a FORA - Federation of Romanian American Organizations. De la înființare, Romanian United Fund a strâns peste 1,4 milioane de dolari pentru finanțarea a 40 de proiecte în România și diaspora română. Fondurile strânse de Romanian United Fund sunt dedicate pentru sprijinirea familiilor refugiaților cu alimente și articole de igienă, precum și pentru sprijinirea instituțiilor medicale cu medicamente și echipamente.

Donațiile pot fi efectuate accesând link-ul următor: https://www.romanianunitedfund.org/ukrainian_peace_fund

Ștefan Mandachi pune la dispoziție hotelul său pentru refugiați ucraineni. Mai multe inițiative ale antreprenorilor pentru a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului

antreprenorul Ștefan Mandachi, care deține lanțul de restaurante Spartan, dar și mai multe hoteluri în Suceava, a anunțat cazare gratuite, în limita locurilor, pentru ucrainenii refugiați care au nevoie de acest lucru.

"La hotelul nostru din Suceava am cazat gratuit deja (la ora 17:45) primii patru refugiați: soț, soție, copil, bunica. Locurile sunt limitate, nu am fost pregătiți și există multe rezervări prealabile (inclusiv ucrainieni). Subliniez, prioritare sunt cazurile de refugiați CU CÂINI și PISICI. Vom construi până luni 30 țarcuri și cuști pentru “câinii refugiați” unde ar intra cam 40-50 animale (dacă nu se mușcă). Asta în primă fază", anunță Ștefan Mandachi pe Facebook.

De asemenea, la restaurantul Spartan din Suceava se poate servi gratuit o masă caldă pentru orice cetățean ucrainean care prezintă un act de identitate. Mandachi a anunțat și faptul că va pune la dispoziție o sală de evenimente de 1.000 de metri pătrați pentru paturi, dacă autoritățile o vor cere.

Antreprenorul Mac Florea, din Tecuci, a anunțat că Hotelul Restaurant Andra din localitate va oferi gratuit cazare refugiaților ucraineni cu copii, în baza actului de identitate, în limita locurilor disponibile.

„Vom oferi pe rând câte o seară de cazare și o masă caldă familiilor cu copii din Ucraina care sunt în trecere prin orașul Tecuci”, scrie Mac Florea.

Dragoș Stan, antreprenor din Arad și fondatorul Servify și a brandului Optimal, care are și o pensiune, a anunțat că poate primi refugiați din Ucraina la pensiunea sa.

„Locurile sunt limitate pentru că nu am fost pregătiți, gradul de ocupare fiind destul de mare în această perioadă. Pensiunea beneficiază și de curte interioară, așadar putem găzdui și animale de companie! Locația este centrală, aproape de centre comerciale, iar împreună cu câțiva prieteni vom furniza și o masă caldă pe zi”, scrie Dragoș Stan

Adăpost și pentru animalele cu care vin familiile din Ucraina

Casa lui Patrocle, Asociația pentru drepturile animalelor din Suceava, a anunțat că persoanele din Ucraina care intră pe la Vama Siret și au animale pot să-i contacteze pentru a putea să găsească o soluție.

„Vom face toate eforturile umane pentru a găsi soluții de cazare, adăpostire și asistență veterinară pentru animalele care vor avea nevoie de sprijin, repetăm - indiferent de specie (câini, pisici, cabaline, taurine, bovine, păsări”, scrie Asociația.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close