Antena 3 CNN Actualitate Social România, cea mai agresivă scumpire din UE la motorină din ultimul an

România, cea mai agresivă scumpire din UE la motorină din ultimul an

Preţurile carburanţilor au scăpat complet de sub control în ultimul an. Benzina şi motorina s-au scumpit cu peste 3 lei pe litru, ceea ce înseamnă că, în fiecare lună, românii scot cu sute de lei mai mult decât anul trecut. Consiliul Concurenţei derulează o anchetă, cu privire la o posibilă înţelegere legată de preţuri. 

România, cea mai agresivă scumpire din UE la motorină din ultimul an
Sursa foto: Agerpres
de Roana Rotaru    |    03 Mai 2022   •   10:15

Consiliul Cobcurenţei ar putea să investigheze şi să sancţioneze benzinarii care fac speculă, însă deocamdată nu avem o legislaţie care să interzică urcarea nejustificată a preţurilor.

Anchetele legate de carburanți sunt "extrem de palide", au spus luni senatorii.

Cert este că în Bucureşti motorina se apropie de 9 lei pe litrul. Preţul maxim în Capitală este 8,75 lei pe litru. La nivel naţional, benzina si motorina s-a scumpit cu peste 3 lei pe litru faţă de anul trecut.

Un drum Bucuresti Timisoara, dacă îl facem cu o masina pe motorina, ne costa cu 143 de lei mai mult fata de anul trecut. Dus-intors scumpirea este 286 de lei pe ruta Bucuresti Timisoara.

România are cea mai agresivă scumpire a motorinei din UE

Potrivit statisticilor europene, un litru de motorină costa pe 25.04.2022 cu 59% mai mult decât cu un an în urmă, această scumpire, similară şi în Cehia, fiind cea mai mare înregistrată în ultimul an la nivelul UE.

Şi la benzină România a bifat unul dintre cele mai agresive ritmuri de creştere în perioada analizată, de 39%, fiind devansată de Bulgaria, Cehia şi Austria, potrivit Mediafax.

Dacă media barilului de petrol pentru primul trimestru al anului trecut era de 60 de dolari, anul acesta, în primele trei luni, media a ajuns la peste 90 de dolari pe baril, un eventual embargo asupra importurilor de petrol din Rusia creând pre­misele pentru viitoarele scum­piri. „

Scumpirile vin chiar dacă la nivelul anului 2020 gra­dul de dependenţă a României faţă de impor­turile de petrol era de 68%, doar Danemarca, al doilea producător de petrol la nivelul UE, având o dependenţă mai redusă de importuri, de 51%, arată statisticile Comisiei Europene.

 

×
Subiecte în articol: motorina specula pret
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close