Antena 3 CNN Actualitate Vicepreşedintele OMV Petrom, despre proiectul Neptun Deep: ”Ne apropiem de obţinerea evaluării impactului de mediu”

Vicepreşedintele OMV Petrom, despre proiectul Neptun Deep: ”Ne apropiem de obţinerea evaluării impactului de mediu”

Alexandru Maximescu, vicepreşedintele OMV Petrom, a declarat, în cadrul celei de-a opta ediţie a evenimentului "Black Sea and Balkans Security Forum", că proiectul Neptun Deep se află în etapa de obţinere a evaluării impactului de mediu.

Vicepreşedintele OMV Petrom, despre proiectul Neptun Deep: ”Ne apropiem de obţinerea evaluării impactului de mediu”
Sursa foto: AGERPRES/FOTO
de Georgiana Adam    |    23 Mai 2024   •   20:08

Ameninţările privind securitatea la Marea Neagră şi în Balcani au fost analizate astăzi la Forumul de Securitate, care a avut loc în Bucureşti.

Alexandru Maximescu, vicepreşedinte al OMV Petrom, a declarat că proiectul se apropie de momentul realizării, iar Romgaz şi OMV Petrom au participaţii egale în acest proiect.

”Plasarea Mării Negre pe scenă este importantă, nu doar pentru România, ci şi pentru Republica Moldova, Bulgaria şi celelalte ţări din regiune.

Cu peste un an în urmă ne aflam aici foarte aproape de decizia finală privind investiţia Neptun Deep. Existau atunci foarte multe zvonuri la momentul acela şi foarte mulţi oameni nu aveau încredere că OMV Petrom şi Romgaz vor fi în stare să facă un astfel de proiect.

Astăzi, suntem foarte mândri că am demonstrat că suntem în stare. Romgaz şi OMV Petrom au participaţii egale în acest proiect - "50%-50%" - şi va plasa România pe o poziţie binemeritată, şi anume de cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. (...) 

La jumătatea anului 2023 am luat decizia finală privind investiţia şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a confirmat, în august 2023, Planul nostru de investiţii. Am început achiziţiile pentru acest proiect. Companii de renume mondial participă alături de noi la proiect, ceea ce ne dă încredere că proiectul va fi realizat la timp şi în limitele bugetului.

Acum, suntem în etapa în care ne apropiem de obţinerea evaluării impactului de mediu. Vor urma celelalte documente care vor fi trimise Ministerului Energiei pentru autorizaţia de construcţie pe care sperăm să o obţinem până la finalul lunii octombrie”, a explicat Maximescu, notează Agerpres.

Investiţia totală va fi de aproximativ 3,8 - 4 miliarde de euro, iar proiectul este situat la aproximativ 170 de mile de ţărmul românesc.

”Parţial, proiectul va fi dezvoltat în apele de adâncime ale Mării Negre, la peste 1.000 de metri sub nivelul mării. Cealaltă parte a proiectului se va derula în zone mai puţin adânci ale Mării Negre”, a adăugat Alexandru Maximescu.

De asemenea, vicepreşedintele OMV Petrom a subliniat implicarea companiei pe care o reprezintă în livrarea de gaz către Republica Moldova.

”Suntem foarte mândri că, în lunile recente, OMV Petrom a câştigat toate licitaţiile pentru a livra gaz către Moldova în condiţii de securitate şi mai ieftin decât Gazprom. Cooperarea dintre Ministerul Energiei din Republica Moldova şi companiile din România s-a bucurat de foarte mare succes, atât de mult încât în 24 de ore companiile româneşti au preluat întreaga alimentare pentru Republica Moldova.

Am demonstrat că este posibil şi într-o situaţie de criză să răspundem şi să ajutăm Moldova (...) Parteneriatele public-private sunt, de asemenea, esenţiale.

În cele din urmă, producţia de gaz şi energie endogenă este esenţială pentru securitatea noastră energetică şi, desigur, este important să privim către tehnologiile inovative, precum hidrogenul verde, regenerabilele, capabilităţile de stocare a dioxidului de carbon, electrificarea transportului, biocombustibili.

Toate acestea sunt domenii la care ne uităm cu atenţie la OMV Petrom şi, în următorii trei ani, avem cea mai ambiţioasă strategie de investiţii din istoria companiei. Pentru 2024, 2025, 2026, vom investi, în fiecare an, aproximativ opt miliarde de lei în securitate energetică în regiune", a punctat reprezentantul OMV Petrom, potrivit sursei citate.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Zelenski vrea să vină cu propuneri de pace către Rusia
x close