Pe cât de frumoase sunt ouăle colorate de Paște, pe atât de importante sunt alegerile pe care le facem în ceea ce privește vopseaua folosită. Toxicologul Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra pericolelor care pot apărea atunci când folosim produse necorespunzătoare sau industriale pentru vopsirea ouălor.
„În primul rând, să alegem o vopsea dedicată pentru ouă, pentru că de foarte multe ori au fost persoane care au folosit vopseluri industriale, iar acestea au un grad ridicat de toxicitate,” explică medicul.
O altă problemă semnalată este modul de manipulare a acestor substanțe. Contactul direct cu pielea poate provoca reacții neplăcute.
„Vopseaua poate deveni iritativă pentru piele și pot apărea dermatite sau reacții alergice, mai ales la persoanele vulnerabile,” atrage atenția dr. Țincu.
Totodată, dacă oul este crăpat și vopseaua ajunge în interior, consumul lui trebuie evitat.
„Acea vopsea poate ajunge la nivelul tubului digestiv și poate determina reacții inflamatorii sau alergice locale. Pot apărea greață, vărsături sau crampe abdominale,” a precizat toxicologul.
O alternativă mai sigură rămâne colorarea naturală, cu ingrediente tradiționale precum ceapă roșie, turmeric sau sfeclă.
„Sunt metode lipsite de toxicitate și mai prietenoase cu mediul. Trebuie să ne gândim și la sustenabilitate – substanțele chimice ajung în mediu și se pot întoarce la noi în diverse forme,” a spus medicul.
Câte ouă putem consuma în siguranță
Moderația este cheia, mai ales pentru cei care au ținut post. „Pentru cei care au ținut post, recomand introducerea treptată a alimentelor bogate în grăsimi. Unu-două ouă pe zi sunt suficiente. Științific, până la patru-cinci ouă pe zi pot fi considerate sigure, dar mai bine ne limităm pentru a nu suprasolicita tubul digestiv,” a mai spus Radu Țincu.
Cele mai nocive combinații alimentare de Paște
Pentru a evita problemele digestive, masa pascală ar trebui organizată cu grijă. „Să nu combinăm toate alimentele la o singură masă. Ideal e să le repartizăm pe parcursul zilei – dimineața ouă și preparate reci, la prânz ciorbă, seara friptura. Altfel, suprasolicităm tubul digestiv, care trebuie să facă față unui aport masiv de lipide și proteine într-un timp scurt,” avertizează medicul.
Alcoolul – permis, dar cu măsură
Un pahar de vin nu este interzis, dar trebuie consumat responsabil. „Vinul roșu conține taninuri care pot accelera digestia, dar nu trebuie să uităm că alcoolul este un toxic pentru organism. În combinație cu mesele grele, efectul său negativ se amplifică,” spune specialistul.