Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Sfatul specialiștilor pentru masa de Paște: Ce remedii naturiste ne ajută la digestie și ce greșeli să evităm

Sfatul specialiștilor pentru masa de Paște: Ce remedii naturiste ne ajută la digestie și ce greșeli să evităm

I.D.
1 minut de citit Publicat la 10:00 21 Apr 2025 Modificat la 22:12 21 Apr 2025
pasca la cuptor
Un alt aliat neașteptat în lupta cu digestia greoaie este ananasul. Foto: Profimedia Images

În a doua zi de Paște, când mesele festive încă adună familiile în jurul bucatelor tradiționale, medicii trag un semnal de alarmă: excesele alimentare pot duce la probleme digestive serioase, mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni preexistente.

„Tradiția spune să avem de toate pe masă: multă proteină animală, grăsimi și glucide. Ca să ne bucurăm pe deplin de această sfântă sărbătoare, trebuie să acordăm puțină atenție la ce mâncăm în aceste zile”, a declarat medicul Ruxandra Constantina, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate.

Medicul recomandă o serie de remedii naturiste, care pot ajuta organismul să facă față meselor copioase. Printre acestea se numără extractele din bilă bovină, papaină, bromelaină, dar și cărbunele medicinal. „Acestea, luate în timpul mesei, ne ajută să avem o digestie mai bună. Pentru ficat, recomand ceaiurile de anghinare, sunătoare și în special de armurariu – un detoxifiant hepatic excelent, mai ales după consumul de grăsimi și alcool”, a explicat medicul.

Pentru cei cu afecțiuni gastrice – gastrită, reflux sau ulcer – sunt recomandate ceaiurile calmante care conțin gălbenele, mușețel, lemn dulce sau salcâm. „Acestea, împreună cu comprimatele cu bicarbonat de sodiu, carbonat de calciu sau hidroxid de aluminiu, pot reduce aciditatea gastrică și disconfortul după masă”, a adăugat dr. Constantina.

Un alt aliat neașteptat în lupta cu digestia greoaie este ananasul. „Ananasul și papaya conțin enzime digestive care ajută la descompunerea proteinelor și pot fi consumate imediat după masă. Celelalte fructe și dulciurile, însă, ar trebui mâncate la 2-3 ore după masă, ca o masă de sine stătătoare”, a subliniat medicul.

Totuși, excesele alimentare nu sunt lipsite de riscuri, avertizează medicul. „Putem ajunge la spital cu colici biliare, pancreatită sau chiar insuficiență hepatică, mai ales dacă suferim de afecțiuni precum steatoză hepatică, litiază biliară sau hepatite cronice. De aceea, moderația este cheia”, a punctat Ruxandra Constantina.

Pentru a evita astfel de complicații, medicul propune câteva reguli simple:

  1. Nu consumați dulciuri sau fructe imediat după masă.

  2. Nu combinați băuturile alcoolice și nu le consumați pe stomacul gol.

  3. Evitați preparatele grele și pline de maioneză.

  4. Folosiți suplimente sau ceaiuri care sprijină digestia.

  5. Faceți mișcare după masă – o plimbare în aer liber este mai utilă decât o repriză în fața televizorului.

×
Etichete: Paste
x close