Antena 3 CNN Be EU Be EU. Dan Nica: România ar trebui să primească 750 milioane de euro

Be EU. Dan Nica: România ar trebui să primească 750 milioane de euro

Uniunea Europeană a făcut săptămâna aceasta încă un pas spre atingerea obiectivelor pentru o economie verde. Ambasadorii din Consiliul Uniunii europene au adoptat pozițiile pentru negocierea cu Parlamentul European cu privire la Fondul pentru o tranziție justă.

Be EU. Dan Nica: România ar trebui să primească 750 milioane de euro
Sursa foto: captură Antena 3
de Gabriel Dano    |    27 Iun 2020   •   11:30

Scopul principal al acestui fond este acela de a reduce costurile socio-economice pentru acele comunități care ar face față cu greu tranziției către o economie verde. Este desigur și cazul României.

Just transition fund se va concentra în mod special pe acele regiuni și teritorii care trebuie să renunțe la industria bazată pe cărbune, lignit, turbă și șisturi bituminoase. Suma finală pentru acest fond va fi decisă odată cu adoptarea bugetului pentru perioada 2021 - 2027.

Imediat ce și Parlamentul European va adopta poziția sa vor începe negocierile dintre cele două instituții pentru a se ajunge la un acord comun.

"Va fi dificil să schimbăm multe în viața noastră de zi cu zi. Cetățenii europeni ar trebui să înțeleagă ce vom face și nu va fi simplu. Este o provocare și va fi și destul de scump. Trebuie să ne pregătim și să mergem în această direcție. Știm ce înseamnă astăzi această problemă legată de climă", a spus europarlamentarul polonez Jerzy Buzek, la Be EU.

Europarlamentarul Dan Nica, coordonator ITRE, a declarat la rândul său că România ar trebui să primească de la UE 750 de milioane de euro.

"Pentru țara noastră este o mare șansă. Pentru că decizia Uniunii Europene de a mișca lucrurile înt-o direcție care înseamnă o energie mai verde înseamnă că trebuie să ajute mai mult statele care neavând o putere economică atât de mare ca să poată să suportea această schimbare care este foarte costisitoare, vine și cu ceea ce înseamnă parte de ajutor financiar, vine și cu scheme de ajutor, astfel încât dacă sunt regiuni care au nevoie de ajutor să poată să creeze locuri de muncă, să aibă o parte de asistență socială care își schimbă meseria. (...)

România ar trebui să primească, potrivt unor calcule, 750.000.000 de euro. Trebuie discutat dacă este mult sau puțin. Părerea mea e că este foarte puțin, dar trebuie să ai proiectele pregătite", a spus Dan Nica, în emisiunea Be EU, realizată de Sabina Iosub.

 

×
Subiecte în articol: be EU Dan Nica Sabina Iosub
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close