Antena 3 CNN Be EU Dan Nica, despre situaţia din Afganistan, analizată de la nivelul U.E

Dan Nica, despre situaţia din Afganistan, analizată de la nivelul U.E

Europarlamentarul Dan Nica, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, a fost invitat în cadrul emisiunii Be EU, unde a vorbit despre situaţia din Afganistan, analizată de la nivelul Uniunii Europene.

Dan Nica, despre situaţia din Afganistan, analizată de la nivelul U.E
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    22 Aug 2021   •   17:23

Invitat în cadrul emisiunii Be EU cu Sabina Iosun, Dan Nica a vorbit despre situaţia din Afganistan, ţară care se află la o răscruce după decenii de conflict.

UE solicită încetarea imediată a tuturor violențelor, restabilirea securității și a ordinii civile, precum și protejarea și respectarea vieții civile, a demnității și a proprietății pe întreg teritoriul Afganistanului.

În acest sens, UE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la relatările privind încălcări grave ale drepturilor omului și abuzuri grave în zone din întregul Afganistan.

Dan Nica: "Situaţia în Afganistan este complicată"

"Faptul că discutăm astăzi despre cel puțin puncte care sunt cerute în mod expres de către Uniunea Europeană și de către toți liderii lumii libere, arată cât de complicată este situația în Afganistan și cât de mare este de fapt dezamăgirea pe care o trăim astăzi cu toții.

Nu este posibil ca după atâtea sute de miliarde de dolari cheltuite și după 20 de ani în care am echipat, presupune un fel de armată și am încercat să instituim și să ajutăm să fie un regim democratic în Afganistan, să trăim această situație cu consecințe care pot să fie extrem de mari și inclusiv pentru noi ca țară, pentru România.

Dan Nica" "Vorbim de un val migrator care poate să aibă o amploare de 5 milioane de oameni"

Sunt estimările pe care le-am auzit cu toții. Sunt lucuri care pot să însemne de pildă, strecurarea sau faptul că vor fi infiltrați printre cei care sunt și beneficiază pe bună dreptate de statutul de refugiat și cei care sunt radicalii și care doresc de fapt să pătrundă în Uniunea Europeană, în alte state ca să ocupe cu atentatele pe care le-am văzut, să pună bombe și alte lucruri de acest gen care nu sunt deloc acceptabile, dar mai ales foarte periculoase.

Toate aceste lucruri crează imense probleme. Uniunea Europeană încearcă să stabilească niște reguli împreună cu Statele Unite și ceilalți parteneri, astfel încât să fim siguri că toți cei care trebuie să benefieze de asistență vor benefica de această asistență. Și este foarte greu. Uniunea Europeană are nevoie urgentă ca 300.000 de oameni să îi mai scoată din Afganistan, dintre cei care sunt cei mai expuși, pentru că au lucrat direct cu organismele Uniunii Europene (...)

"Unei femei i s-a dat foc, pur şi simplu că talibanilor nu le-au plăcut cum găteşte"

 Situaţia acolo este extraordinar de complicată şi arată un eşec în a previziona şi a pregăti modul în care această ţară se va putea mişca pe lumea aceasta internaţională, care este foarte complicată şi lucrurile acestea vor arăta în continuare, cât de fragilă este această zonă a lumii şi mai ales câtă grijă trebuie avută pentru ca instituţiile să funcţioneze şi este nevoie de fermitate. Fără fermitate nu vom putea să realizăm aceste lucruri", a declarat Dan Nica, europarlamantar S&D.

Interviul integral cu Dan Nica, în materialul video de mai sus.

 

×
Subiecte în articol: Dan Nica be EU Afganistan
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close