Antena 3 CNN Be EU Dan Nica, europarlamentar: "Actualul model al pieţei energetice este o catastrofă!" | Noi măsuri europene în criza energetică

Dan Nica, europarlamentar: "Actualul model al pieţei energetice este o catastrofă!" | Noi măsuri europene în criza energetică

Vor fi noi măsuri europene în ceea ce priveşte criza energetică. Care sunt schimbările a explicat europarlamentarul Dan Nica, în cadrul emisiunii Be UE, cu Sabina Iosub.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Mai 2023   •   11:30

Europarlamentarul Dan Nica, invitat în emisiunea Be UE, cu Sabina Iosub, a explicat care sunt noile modificări europene cu privire la criza energetică.

"Protecţia în privinţa creşterilor de preţuri, protecţie în privinţa modului în care se vor încheia contractele atât cu oamenii, acasă, contracte pe termen mediu şi lung, cât şi cu firmele, deci o predictibilitate şi, mai ales, dosarul al doilea, care vine să combată specula în privinţa preţurilor la energie electrică.

Măsuri foarte dure de pedepsire a celor care îndrăznesc să facă speculă! Oamenii sau firmele au plătit facturi foarte mari. În această stiuaţie, această propunere de directivă vine cu amenzi de până la 15% din cifra de afaceri.

Dacă ai manipulat preţul, cei fi drastic amendat. Amenzile sunt graduale, încep de la 500.000 de euro. Autoritatea din România face investigaţiile", spune europarlamentarul.

Nica: "Piaţa energetică nu e ca cea agroalimentară"

Dan Nica  a mai precizat că 80% din inflaţie a provenit din caza preţurilor la energie.

"Vreau să scutur acest sistem foarte puternic. Sistemul trebuie profund scuturat ca să avem clauze precise, să ştim exact când cineva nu îşi face treaba, să ştim exact când cineva face o speculă. Nimeni nu spune că nu vrea să plătească preţul, dar să fie unul corect.

În Uniunea Europeană, dacă faci speculă şi vrei să furi, eşti pedepsit!", a conchis Nica.

×
Subiecte în articol: criza energetica Dan Nica europarlamentar
Parteneri
Șefa ASSMB, Oana Sivache, plasată sub control judiciar de DNA
x close