Antena 3 Be EU Europarlamentarul Dan Nica: "România va beneficia de 1,95 miliarde de euro pentru tranziția energetică"

Europarlamentarul Dan Nica: "România va beneficia de 1,95 miliarde de euro pentru tranziția energetică"

de Maria Zărnescu    |    18 Mai 2021   •   15:48
Europarlamentarul Dan Nica: "România va beneficia de 1,95 miliarde de euro pentru tranziția energetică"
Sursa foto: Hepta

Europarlamentarul Dan Nica anunță că România va primi 1,95 miliarde de euro după ce Parlamentul European a aprobat Fondul pentru Tranziție Justă.

"Am obținut tot ceea ce se putea ca suport financiar de la Bruxelles. Mingea e în terenul Guvernului", spune europarlamentarul PSD.

Nica a precizat că România va beneficia de 1,95 miliarde de euro pentru tranziția energetică, iar până în 2026, România va beneficia de 17,5 miliarde de euro și încă 834 de milioane, alocați în intervalul 2021 - 2027.

"Țara noastră beneficiază de 1,95 miliarde de euro pentru tranziția energetică, ceea ce reprezintă 11,12% din totalul Fondului, de 17,5 miliarde euro.

Avem a treia mare alocare ca stat. România va beneficia de 1,11 miliarde până în 2026 și alți 834 milioane Euro pentru întreaga perioadă financiară 2021-2027. Așadar, trebuie pregătite și adoptate urgent planurile teritoriale pentru o tranziție justă", a anunțat europarlamentarul Dan Nica.

Dan Nica: "Am obținut tot ceea ce se putea ca suport financiar"

Europarlamentarul social-democrat a precizat că banii din Fondul de Tranziție Justă vor contribui la rezolvarea provocărilor din domeniul social, economic și de mediu, pentru lucrătorii afectați de închiderea industriei miniere și a industriei cu consum mare de energie, informează Mediafax.

"Am obținut tot ceea ce se putea ca suport financiar de la Bruxelles. Mingea e în terenul Guvernului, pentru a pregăti economia pentru impactul social, ocupațional, economic și de mediu al tranziției către o economie neutră din punct de vedere climatic, cu obiectivele deja asumate la nivel național și european, pentru 2030, respectiv 2050", adaugă Dan Nica.

El precizează că printre cele 15 măsuri sprijinite de Fondul pentru Tranziție Justă se numără: investiții productive în IMM-uri, inclusiv micro întreprinderi și întreprinderi noi, care să conducă la diversificarea economică, modernizarea și reconversie; investiții în crearea de noi firme, inclusiv incubatoare de afaceri și servicii de consultanță, care conduc la crearea de locuri de muncă; investiții în utilizarea tehnologiei, precum și în sisteme și infrastructuri pentru energie curată la prețuri accesibile, inclusiv tehnologii de stocare a energiei; investiții în mobilitate locală inteligentă și durabilă, inclusiv în decarbonizarea sectorul transporturilor și infrastructura acestuia la nivel local.

Liderul europarlamentarilor PSD reamintește că tranziția energetică va necesita investiții anuale în infrastructură cuprinse între 520 și 575 de miliarde euro, în UE.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close