Antena 3 CNN Be EU Ziua Europei. 72 de ani de la semnarea declarației Schuman

Ziua Europei. 72 de ani de la semnarea declarației Schuman

Ziua Europei sărbătorește realizările și unitatea Europei și comemorează semnarea Declarației Schuman din 9 mai 1950. Ziua are dublă semnificaţie pentru români, fiind şi Ziua Independenţei de Stat a României.

Ziua Europei. 72 de ani de la semnarea declarației Schuman
Sursa foto: agerpres
de Laura Dinu    |    09 Mai 2022   •   08:37

Pe 9 Mai 1950, ministrul francez de externe Robert Schuman a semnat declarația care îi poartă numele.

Documentul era un plan ambițios de creare a unei noi forme de organizare a țărilor din Europa şi de asigurare a păcii pe termen lung. Este considerat începutul a ceea ce reprezinta acum Uniunea Europeană.

În această dimineață, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola şi președintele francez, Emmanuel Macron, vor ține un discurs la Conferința privind viitorul Europei la Stratsbourg.

În România, Ministerul Apărării Naționale organizează mai multe ceremonii militare și religioase.

La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi

În 1985, liderii Comunității Europene, întruniți în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.

Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată Declaraţia Schuman.

În cadrul unui discurs susţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a propus stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei, scrie europa.eu.

La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi.

Schuman a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.

Schuman avea să prezinte ideea lui Jean Monnet de a face războiul imposibil

Ministrul francez a propus atunci crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict care a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare.

„Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice“.

Aşa începe una dintre cele mai importante declaraţii ale secolului trecut. Schuman avea să prezinte ideea lui Jean Monnet de a face războiul imposibil.

„Guvernul francez propune ca producţia franco-germană de cărbune şi oţel să fie plasată sub o Înaltă Autoritate comună, în cadrul unei organizaţii deschise şi altor state europene. Punerea în comun a producţiilor de cărbune şi oţel va asigura imediat stabilirea unor baze comune de dezvoltare economică, un prim pas către realizarea unei federaţii europene şi va schimba destinele acelor regiuni care s-au dedicat în trecut fabricării muniţiei de război, dar care au fost, în acelaşi timp, cele mai constante victime ale conflictelor”.

Europea se unea în sfârșit

Era pentru prima oară când se întâmpla aşa ceva. Jean Monnet, autorul planului Uniunii Europene, s-a gândit în aşa fel încât să facă războiul imposibil din punct de vedere material, punând sub autoritatea unui supranaţional producţia de cărbune şi oţel a Europei.

„Solidaritatea de producţie astfel stabilită va demonstra că orice război între Franţa şi Germania devine nu numai inimaginabil, ci şi imposibil din punct de vedere material”.

Practic, Schuman invita Germania şi alte state europene să se alăture unei noi ordini continentale. După declaraţia sa, Konrad Adenauer, cancelarul Germaniei de Vest, anunţa că este de acord cu propunera lui Schuman. Italia, Belgia, Luxembourg şi Olanda se alăturau.

Avea să se întâmple. Europa se unea, în sfârşit.

Reprezentanţii tuturor statelor se întâlnesc şi decid ca pe 18 aprilie 1951 să semneze Tratatul de Paris ce duce la apariţia Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelulului, un fel de bunică a Uniunii Europene de astăzi. Statele Unite ale Americii sprijină cu toate forţele proiectul european. Planul Marshall şi NATO sunt doar două dintre ajutoarele vitale pe care le-a oferit poporul american poporului european.

Ziua independenței de Stat a României

Prima semnificaţie a zilei de 9 mai pentru România este legată de anul 1877, fiind ziua în care Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei. Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită, în lunile următoare, de Armată, pe câmpurile de bătălie de la Plevna, Rahova, Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii. Această zi a fost proclamată Ziua Independenţei de Stat a României, scrie Mediafax. 

×
Subiecte în articol: Ziua Europei
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close