Antena 3 CNN Campanii WikiLeaks Wikileaks: Includerea României în Visa Waiver, condiţionată de adopţiile internaţionale

Wikileaks: Includerea României în Visa Waiver, condiţionată de adopţiile internaţionale

 Wikileaks: Includerea României în Visa Waiver, condiţionată de adopţiile internaţionale
Sursa foto: Foto: exemployee.wordpress.com
28 Mar 2011   •   13:40

Includerea României în programul Visa Waiver va depinde de progresele în soluţionarea unor cazuri de adopţii internaţionale. Aceasta este declaraţia făcută în 2005 de către adjunctul Secretarului de Stat, Maura Harty, arată o notă WikiLeaks prezentată de Mediafax.  În 2005, oficialii americani erau nemulţumiţi că autorităţile de la Bucureşti nu aveau niciun plan pentru a rezolva cazurile de care ei erau interesaţi. Abia după vizita din 2005 a adjunctului Secretarului de Stat, Maura Harty, preşedintele Traian Băsescu şi-a mai schimbat poziţia.

Şeful statului l-ar fi instruit pe  ministrul de Externe de la acea dată, Mihai Răzvan Ungureanu, pentru rezolvarea cazurilor de adopţii internaţionale, susţine Wikileaks.  Adopţiile internaţionale fusesră interzise de guvernul de la Bucureşti, începând cu1 ianuarie 2005

În 2005, Maura Harty, care deţinea la acea vreme funcţia de adjunct al Secretarului de Stat american, responsabil pe probleme consulare, a făcut o vizită în România. Aceasta s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali, printre care preşedintele Traian Băsescu şi ministrul de Externe de la acea dată, Mihai Răzvan Ungureanu.

Harty a discutat în special despre adopţiile internaţionale, precizând că eventuala includere a României în programul Visa Waiver va depinde de progresele în soluţionarea unor cazuri de adopţii internaţionale.

Potrivit aceleiaşi telegrame, Maura Harty nu a găsit niciun indiciu care să arate că Executivul avea planuri sau angajamente solide în favoarea rezolvării cazurilor de adopţii internaţionale.

 


"Ea i-a informat pe interlocutorii săi că va transmite această impresie familiilor americane ale căror petiţii pentru adopţia copiilor români au fost afectate de moratoriu. Ea i-a reiterat ministrului de Externe Ungureanu mesajul pe care i-l transmisese ei Secretarul (Secretarul de Stat - n.r.) în timpul unei întâlniri la Washington, potrivit căruia stabilirea unei foi de parcurs către o eventuală includere a României în Visa Waiver Program (VWP) va depinde de progresele în soluţionarea acestor cazuri aflate în suspensie", se arată în telegrama WikiLeaks.

După întrevederea cu Harty, "preşedintele Băsescu a părut să se fi răzgândit şi a decis să acţioneze", mai arată nota WikiLeaks.

"La 12 mai, el l-a informat pe însărcinatul cu afaceri că discutase despre problema adopţiilor cu comisarul UE pentru Extindere, Olli Rehn, la 11 mai; că îl va instructa pe ministrul de Externe Ungureanu să scrie Comisiei Europene pentru a-şi exprima dorinţa de a pune în mişcare un proces pentru rezolvarea acestor cazuri; şi că România va prelua iniţiativa de a convinge germanii, italienii, francezii şi pe alţii să-şi folosească influenţa şi să grăbească CE pentru rezolvarea favoirabilă a cazurilor", se arată în document.

Maura Harty ar mai fi vorbit cu Băsescu şi despre repatrierea unor foşti nazişti români din SUA, liderul României precizând că nu este la curent cu acest subiect.

 

×
Subiecte în articol: visa waiver wikileaks
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close