Antena 3 CNN Coronavirus EMA anunţă demararea evaluării pastilei anti-COVID-19

EMA anunţă demararea evaluării pastilei anti-COVID-19

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat luni demararea unei examinări accelerate a pastilei împotriva COVID-19 a laboratorului american Merck.

EMA anunţă demararea evaluării pastilei anti-COVID-19
Sursa foto: Twitter/OpenSociety
de Alexandra Ionescu    |    25 Oct 2021   •   18:24

O pastilă care, potrivit unui studiu clinic, reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii diagnosticați cu COVID-19, produsă de laboratoarele Merk este supusă de urgență unei examinări.

Medicii de peste ocean spun că pastila are potențialul de apune capăt crizei sanitare provocate de pandemie. Este vorba de Molnupiravir care se administrează pe cale orală şi inhibă replicarea virusului.

”Comitetul Medicamentelor de Uz Uman (CHMP) al EMA a lansat un examen continuu al medicamentului antiviral oral molnupiravir (…) dezvoltat de către Merck (…) în tratarea COVID-19 la adulţi”, ceea ce permite o accelerare a procedurii, anunţă într-un comunicat autoritatea europeană cu sediul la Amsterdam.

Rezultate preliminare ale unor studii ale Merck şi unor studi clinice ”sugerează că medicamentul poate reduce capacitatea SARS-CoV-2 (…) de a se multiplica în corp, împiedicând astfel spitalizarea sau decesul bolnavilor de covid-19”, afirmă EMA.

Antivirale ca molnupiravir acţionează printr-o reducere a capacităţii unui virus de a se replica, oprind astfel boala, potrivit Reuters.

Pentru cererea sa de autorizare, Merck se bazează pe un studiu clinic realizat împreună cu partenerul său Ridgeback Biotherapeutics în rândul unor pacienţi cu forme uşoare până la moderate de COVID-19 şi cel puţin un factor de risc agravant. Toţi pacienţii au primit tratament timp de cinci zile de la primele simptome.

Rata de spitalizare sau de deces la pacienţii care au primit medicamentul a fost de 7,3%, comparativ cu 14,1% în rândul celor care au primit un placebo.

Niciun deces nu a fost reportat în rândul persoanelor tratate cu Molnupiravir, comparativ cu opt cazuri în al doilea grup de studiu.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close