Antena 3 CNN Coronavirus Dr. Valeriu Gheorghiță: Elevii ar putea avea prioritate la vaccinare în etapa a treia

Dr. Valeriu Gheorghiță: Elevii ar putea avea prioritate la vaccinare în etapa a treia

Elevii de peste 16 ani ar putea fi vaccinaţi cu prioritate în etapa a treia, având în vedere că cei din clasele terminale vin la şcoală chiar şi în şcenariul roşu. Anunţul a venit chiar din partea medicului Valeriu Gheorghiţă.

Dr. Valeriu Gheorghiță: Elevii ar putea avea prioritate la vaccinare în etapa a treia
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    Cristina Ştefan    |    08 Mar 2021   •   17:12

Acesta a declarat pentru Antena 3 că se analizează o astfel de variantă. Propunerea în acest sens a venit iniţial din partea mai multor medici. O altă problemă este însă şi legată de testarea elevilor în şcoli. Din cele peste un milion de teste s-au folosit doar câteva mii.

"În condițiile în care vom avea, sigur, suficiente doze, evident că sunt o categorie importantă, având în vedere că sunt activi din punct de vedere social, ajung în clase, stau împreună, au examene. Da, este o situație pe care o luăm în calcul." a declarat valeriu Gheorghiță.

Sunt însă îngrijorări şi cu privire la numărul testărilor din unităţile de învăţământ. Din cele peste 1 milion distribuite în şcoli s-au folosit doar câteva mii. Cifrele au fost confirmate chiar de ministrul Educaţiei, în direct la Antena 3.

"Testarea s-a făcut într-o proporție foarte mică. Din 1.150.000 de teste distrbuite s-au folosit doar 5000. În mod clar ceva nu merge bine.", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ce spun medicii despre vaccinarea elevilor

Medicii spun că ar fi nevoie de măsuri în plus pentru a preveni infectările din rândul elevilor.

"Cred că este un punct important că adolescenții mai mari de 16 ani, care merg la școală chiar și în scenariul roșu să fie vaccinați pentru maladia COVID19.", spune Diana Ionescu, director medical Spitalul Victor Gomoiu.

"Sigur că cei care au o posibilitate mai mare de a transmite, cum sunt tinerii nu doar 16-18, pentru că tinerii transmit mai repede, sigur că ar trebui să fie vaccinați, dar e greu de realizat". a declarat pentru Antena 3, Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balș din Capitală.

 De la debutul pandemiei și până în prezent, peste 50 de mii de copii şi tineri au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2.

Cum funcționează clasele terminale în școlile din scenariul roșu. Precizări de ultim moment, transmise de Ministerul Educației

Ministerul Educației a clarificat, duminică, prevederile referitoare la funcționarea claselor terminale în școlile din scenariul roșu, dar și posibilitatea prezenței fizice în toate clasele, în toate școlile, indiferent de scenariu, cu excepția carantinei.

Astfel, instituţia condusă de Sorin Cîmpeanu a emis duminică o instrucțiune care a fost transmisă tuturor inspectoratelor școlare și tuturor școlilor, pentru clarificarea aplicării prevederilor referitoare la funcționarea claselor terminale în școlile încadrate în scenariul roșu, precum și pentru clarificarea posibilității prezenței fizice în cadrul tuturor claselor, indiferent de scenariu.

Potrivit documentului, unitățile de învățământ au obligația asigurării accesului la educație pentru toți preșcolarii sau elevii în unitățile de învățământ preuniversitar cu respectarea tuturor normelor de protecție, conform scenariilor aplicabile fiecărei școli.

În cazul funcționării unității de învățământ în scenariul roșu, pentru elevii claselor 8, 12 și 13, precum și pentru elevii din clasele terminale din învățământul profesional și postliceal activitățile didactice se vor realiza cu prezența fizică a maxim 15 elevi pe clasă pentru gimnaziu sau clasa a 8-a și maxim 17 elevi pe clasă pentru clasele terminale din învățământul liceal, profesional și postliceal.

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului, 1 octombrie
x close