Antena 3 CNN Economic Banci Băncile încep să reducă dobânzile la credite. Bancherii propun norme noi de creditare

Băncile încep să reducă dobânzile la credite. Bancherii propun norme noi de creditare

Băncile încep să reducă dobânzile la credite. Bancherii propun norme noi de creditare
10 Dec 2008   •   20:18

Uşor uşor băncile îşi întorc din nou faţa către populaţie. Băncile româneşti reduc în paşi mici dobânzile la credite, iar bancherii vor propune BNR alte norme de creditare.
Încep, în sfârşi,t să se vadă efectele micşorării dobânzilor pe plan european. Degeaba ar relaxa BNR normele de creditare dacă băncile de la noi s-ar finanţa în continuare scump. După ce europenii au scăzut dobânda de referinţă la 2,5% câteva bănci româneşti au redus şi ele dobânzile, timid cu aproximativ 1%.
Revenind la normele BNR, ele vor fi oricum modificate în luna ianuarie. Bancherii s-au gândit că ar fi mai bine ca restricţiile să fie diferite la creditele de nevoi personale faţă de cele ipotecare. Una e să ai o garanţie la credit şi alta este să n-ai decât cuvântul tău de cetăţean cinstit. Este de aşteptat ca aceste măsuri să relanseze creditul ipotecar, al cărui blocaj a făcut deja victime pe piaţa imobiliară.
În două luni bancherii au avut timp să analizeze la rece piaţa. Nu au mai dat credite şi au decsoperit că atragerea depozitelor populaţiei nu reprezintă o soluţie. Scăderea dobânzii de referinţă a BCE a mişcat imediat creditele cu dobândă legată de euribor.
Trei bănci au umblat deja la dobânzi. De exemplu, Alpha Bank a redus la unele credite dobânda nominală cu peste un procent. Marfin Bank a redus dobânda cu aproape un punct procentual, după ce, în octombrie o majorase tot cu aceeaşi valoare. Piraeus Bank a redus cu până la patru procente dobânzile, atât la împrumuturile cu garanţii, cât şi la cele de nevoi personael, în euro sau în lei.
Specialiştii spun că spre sfârşitul lunii, aproape toate băncile vor scădea dobânzile la creditele imobiliare-ipotecare în euro.
Observator

×
Subiecte în articol: piata imobiliara
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close