Antena 3 CNN Economic Biz News Cel mai MARE semn că RUSIA este în declin economic. "E campion în distrugerea valorii. RUSIA A EŞUAT"

Cel mai MARE semn că RUSIA este în declin economic. "E campion în distrugerea valorii. RUSIA A EŞUAT"

Cel mai MARE semn că RUSIA este în declin economic. "E campion în distrugerea valorii. RUSIA A EŞUAT"
Sursa foto: Foto: www.rferl.org
de O.P.    |    04 Apr 2014   •   08:16

Concernul rus de stat Gazprom avea în 2007, în plin boom al pieţei materiilor prime, un obiectiv grandios: să ajungă compania cu cea mai mare valoare din lume în şapte ani, dar a gafat cu doar 910 miliarde dolari, eşec emblematic pentru declinul economiei Rusiei.
În aprilie 2007, directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, estima că producătorul de gaze îşi va creşte de patru ori capitalizarea, la 1.000 de miliarde de dolari, în numai şapte ani şi va deveni cea mai valoroasă companie din lume.

Medvedev s-a înşelat cu numai 910 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

De la momentul la care directorul Gazprom a anunţat acel obiectiv, niciuna dintre cele mai mari 5.000 de companii din lume nu a înregistrat un colaps mai puternic al capitalizării decât gigantul rus. Declinul bursier de 154 miliarde de dolari al Gazprom a devenit emblematic pentru problemele economiei conduse de preşedintele rus Vladimir Putin, mai notează Bloomberg.

Gazprom a scăzut puternic trei ani la rând pe bursă, în contextul cheltuielilor pentru proiecte variind de la exploatări în Siberia la Jocurile Olimpice de la Soci.

"Gazprom este campion în distrugerea valorii. Nu doar Gazprom a ratat obiectivul de a-şi creşte capitalizarea, ci Rusia însăşi a eşuat. Nu a reuşit să creeze un climat în care companiile de stat să funcţioneze ca entităţi controlate de acţionari", a declarat Ian Hague, partener fondator la Firebird Management, firmă care administrează active de 1,3 miliarde de dolari, inclusiv acţiuni ale unor companii din Rusia.

Un purtător de cuvânt al vicepremierului rus Arkadi Dvorkovici, responsabil de sectorul energiei, a refuzat să comenteze.


 

×
Subiecte în articol: Gazprom
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close