Antena 3 CNN Economic Biz News Gazprom amendează Ucraina cu 530 milioane de dolari

Gazprom amendează Ucraina cu 530 milioane de dolari

Gazprom amendează Ucraina cu 530 milioane de dolari
Sursa foto: compania gazprom
14 Apr 2009   •   17:42

igantul rus Gazprom a cerut Ucrainei să plătească o amendă de 530 milioane de dolari pentru faptul că nu a importat cantitatea contractată de gaz natural.
Publicaţia Kommersant Ucraina citează surse anonime care arată că societatea rusească a trimis deja o notificare oficială către compania de stat ucraineană Naftogaz .
Cererea vine în pofida asigurărilor date de Gazprom şi premierul Vladimir Putin, în martie, că nu va cere daune pentru volumul scăzut de importuri.
Amenda ar face referire la livrările din martie, când Ucraina era obligată să cumpere 2 miliarde de metri cubi de gaz, dar a importat doar 0,9 miliarde mc. Conform contractului, furnizorul are dreptul să ceară reparaţii de 150% din valoarea importului redus în perioada octombrie-martie şi 300% pentru restul anului.
Pentru primul trimestru, Ucraina a importat circa jumătate din valoarea stipulată în contract.
Disputa a avut efect şi asupra acordurilor Rusiei cu Turkmenistanul, de unde provine majoritatea gazului vândut de Gazprom Ucrainei
Pe 12 martie, Putin dădea asigurări că Rusia nu va amenda Ucraina, deoarece ?ei nu pot să plătească. Se află în pragul falimentului şi înţelegeţi că nu îţi poţi termina partnerii.?
La două săptămâni după aceea Putin s-a arătat indignat de înţelegerea dintre Ucraina şi UE privind furnizarea de către UE a cinci miliarde de dolari pentru modernizarea gazoductelor ucrainene.
Rusia a îngheţat discuţiile guvernamentale cu Kiev şi a ameninţar cu revizuirea relaţiilor cu UE, din pricina ignorării intereselor Moscovei.
Antena3.ro

×
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close