Antena 3 CNN Economic Biz News Poşta Română - cifră tot mai mare de afaceri, dar cu pierderi enorme: 325 milioane lei, în ultimii doi ani

Poşta Română - cifră tot mai mare de afaceri, dar cu pierderi enorme: 325 milioane lei, în ultimii doi ani

Poşta Română - cifră tot mai mare de afaceri, dar cu pierderi enorme: 325 milioane lei, în ultimii doi ani
Sursa foto: Foto: Mediafax
02 Aug 2011   •   22:55

Poşta Română, deşi are o cifră de afaceri tot mai mare, înregistrează pierderi uriaşe. 325 milioane lei, în ultimii doi ani. De vină sunt nişte contracte de externalizare a serviciilor, care, teoretic, ar fi trebuit să reducă din cheltuielile companiei de stat.

Din 2008 până anul trecut, Poşta Română a încheiat fără licitaţie aproape 20 de contracte mari.

Compania aeriană BlueAir, de exemplu, a primit 45 milioane de euro ca să transporte scrisorile prioripost.

În noiembrie 2008, Poşta a obţinut 800.000 lei pentru scrisorile prioripost, dar a cheltuit 3.800.000 lei cu transportul lor. Contractul a fost reziliat abia la începutul acestui an.

Dar afacerea Blue Air este mărunţiş pe lângă contractul cu firma britanică de securitate G4S, încheiat în 2006. Directorul filialei româneşti este un apropiat al liderului de sindicat al poştaşilor, Matei Brătianu.

Încheiate fără licitaţie, aceste contracte de securitate s-au umflat  în anii următori prin 16 acte adiţionale, crescând profitul firmei de pază de 50 de ori. Alte contracte avantajoase au semnat Romprest şi UTI, care au luat în primire serviciile de curăţenie şi întreţinere ale Poştei.

Contracte aberante: Femeie de serviciu plătită cu 1.000 euro

De fapt, Poşta a ajuns să plătească 1.000 euro pentru o femeie de serviciu. De patru ori mai mult decât salariul unui poştaş.

Alte 11 milioane euro s-au scurs într-un contract păgubos cu două clinici private. Patronul uneia dintre ele este un prieten de-al directorului Poştei Române.

În ciuda pierderilor uriaşe ale companiei, şefii de la Poşta Română ştiu să petreacă. Au demonstrat-o în iunie când au făcut o mare petrecere pentru care au fost rezervate 120 de camere într-un complex de la Cheile Grădiştei, încercând să ţină totul departe de ochii lumii.

Directorii, împreună cu liderii de sindicat şi câţiva angajaţi, au uitat de pierderile de sute de milioane de lei pe care le are poşta română şi au chefuit fără nicio grijă. Au uitat şi de cele peste 2.000 de disponibilizări care urmează la poştă. Directorii instituţiei n-au vrut să dea explicaţii despre bugetul petrecerii.

 


×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close