Antena 3 CNN Economic Biz News Statul vrea să plătească pentru autostrăzi după finalizarea lucrărilor

Statul vrea să plătească pentru autostrăzi după finalizarea lucrărilor

Statul vrea să plătească pentru autostrăzi după finalizarea lucrărilor
Sursa foto: autostrazi
08 Feb 2010   •   19:29

Statul vrea să plătească pentru autostrăzi abia după finalizarea lucrărilor. Însă constructorii nu sunt de acord. Aşa că lucrările sunt amânate, iar muncitorii sunt daţi afară.

Contractele pentru construcţia de autostrăzi nu pot fi onorate din banii de la buget. Fondurile alocate în acest an pentru proiectele mari de infrastructură totalizează 2,5 miliarde de euro, în scădere faţă de 2009. În consecinţă, constructorii vor primi mai mult promisiuni, decât bani. Potrivit Financiarul, sume mai mari sunt prevăzute abia după 2013, la capitolul ?estimări anii ulteriori".

?Noi nu aveam bani pentru proiectele finanţate de la bugetul de stat. Bucureşti-Ploieşti, autostrada Trasilvania, centurile oraşelor Sibiu, Bihor?, spune Dorina Tiron, preşedintele CNADNR.

Pentru Autostrada Transilvania este alocată o suma de două ori mai mică decât în 2009. Mai mult, cele 700 de milioane de lei nu acoperă nici restanţele acumulate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri. Fără bani, compania Bechtel a decis să-şi restrângă activitatea, iar aproape 2.000 de angajaţi vor rămâne pe drumuri.


Dacă patronatul va găsi soluţii pentru a-i putea plăti în şomaj tehnic pe angajaţi vreme de 3 luni, atunci ei sunt de acord cu asta.

Termenul de finalizare a autostrăzii este decembrie 2013, însă o treime din valoarea oficială a lucrărilor, aproximativ un miliard de euro, va fi achitată după această dată. Situaţie similară şi pentru Autostrada Soarelui. Tronsonul Cernavodă-Constanţa ar trebui să fie gata anul viitor, dar constructorul va primi până atunci doar puţin peste jumătate din bani. Nici autostrada Bucureşti-Ploieşti nu va fi achitată înainte de termenul prevăzut pentru sfârşitul acestui an. Ministerul Transporturilor estimează că suma va fi acoperit integral până la finele lui 2012

?Oricum o să fie amânate dacă nu sunt bani. Nu ştiu cât. O să vedem. O să fie rectificări?, mai spune preşedintele CNADNR. Anul acesta ar trebui să fie daţi în folosinţă 50 de km de autostradă.

Antena3

×
Subiecte în articol: autostrazi lucrari finalizare
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close