Antena 3 CNN Economic Biz News Turkmenistan începe să pompeze gaz natural direct Chinei, prin ocolirea Rusiei

Turkmenistan începe să pompeze gaz natural direct Chinei, prin ocolirea Rusiei

Turkmenistan începe să pompeze gaz natural direct Chinei, prin ocolirea Rusiei
Sursa foto: hu jintao
15 Dec 2009   •   17:24

Preşedintele chinez Hu Jintao a deschis, luni, o conductă de transport al gazului natural din Turkmenistan spre China, semnalând succesul major al Chinei de a intra pe o piaţă dominată în mod tradiţional de Rusia.
Liderii din Kazahstan, Uzbekistan şi Turkmenistan s-au alăturat lui Hu la graniţa turkmeon-uzbekă pentru a tăia panglica la gazoductul de 1833 kilometri ce străbate Asia Centrală prin aceste state.
Începând de la un zăcământ exploatat de China în estul Turkmenistanului, conducta este aşteptată să atingă capacitatea maximă anuală de 40 miliarde metri cubi până în 2012-13 şi să ajute Beijing să îşi alimenteze creşterea economică explozivă.
Agresiva intrare a Chinei în Asia Centrală reprezintă o lovitură Rusiei care încă vede regiunea musulmană ca parze a sferei sale din influenţă. De asemenea, este o lovitură pentru Europa, care consideră regiunea ca alternativă a livărilor de gaz.
Aflată pe mari zăcăminte de gaze naturale, petrol şi metale rare, Asia Centrală este centrul unui război geopolitic între Rusia, China şi Occident.
Conducta este un succes pentru China, deoarece este cea mai mare rută de export din Asia Centrală ce ajunge la pieţe în afara Rusiei şi ocoleşte teritoriul său.
Occidentul a privit de asemenea cu nelinişte cum ani de manevre diplomatice tăcute au ajutat China să îşi mărească prezenţa în regiune prin oferirea a miliarde de dolari în împrumuturi, luarea de active energetice şi construirea unui oleoduct din Kazahstan.
Hu a declarat că China este pregătită să menţină legăturile şi coordonarea cu Turkmenistan, Kazahstan şi Uzbekistan pentru construirea unei a doua conducte.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: hu jintao
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close