Antena 3 CNN Economic Primele carduri de energie ajung la români. Marcel Boloş anunţă judeţele în care începe distribuirea ajutoarelor de facturi

Primele carduri de energie ajung la români. Marcel Boloş anunţă judeţele în care începe distribuirea ajutoarelor de facturi

Aproximativ 2,8 milioane de carduri de energie vor fi distribuite de astăzi de Poșta Română, iar primele facturi vor putea fi plătite pe 20 februarie.

de Georgiana Adam    |    01 Feb 2023   •   11:50

Beneficiarii vor primi un ajutor de 700 de lei, bani cu care vor putea să își plătească facturile de gaze, energie sau întreținerea la bloc. 

"Sunt mai multe judeţe în care începe de azi distribuirea cardurilor de energie: Alba, Argeş, Teleorman, Bacău, Bihor, Ilfov şi Bucureşti", a precizat, miercuri, ministrul Proiectelor europene, Marcel Boloş.

Primele facturi vor putea fi plătite pe 20 februarie. Beneficiarii vor primi un ajutor de 700 de lei, bani cu care vor putea să își plătească facturile la gaze, energie sau întreținerea la bloc. 

Românii care se încălzesc cu lemne de foc vor primi banii cash în mână, dacă aduc o factură de lemne nu mai veche de luna august a anului trecut.

Citeşte şi Sute de români pierd cardul de energie. Greşeala care îi lasă fără ajutorul pentru plata facturilor

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În prezent, beneficiază de cardurile de energie românii care au venituri mai mici de 2.000 de lei de lei. În funcție de cum se derulează proiectul și de fondurile care rămân disponibile, Guvernul ar putea decide să extindă acest sprijin și să acorde aceste carduri și persoanelor care au venituri de maximum 3000 de lei/lună.

Sunt trei modalități de plată: cu ajutorul postașului, la oficiul poştal sau online pe site-ul Poștei Române. 

Sunt livrate primele carduri de energie

- 2,8 milioane de carduri de energie ajung prin Poștă la românii care nu mai fac faţă facturilor

- primele facturi vor putea fi plătite pe 20 februarie

- 700 de lei ajutor pentru românii care nu mai fac faţă facturilor

Ce români beneficiază de cardurile de energie

- cei cu venituri mai mici de 2.000 de lei

Cum plătim facturile cu cardul de energie

1. cu ajutorul postașului

2. la oficiul poştal 

3. online pe site-ul Poștei Române

Românii care primesc cardurile de energie vor putea achita cu ele facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. 

Cum plăteşti factura online cu cardul de energie. Explicaţii concrete, pas cu pas, pentru toţi românii

Concret, beneficiarii vor putea plăti online cu cardul de energie. Ei vor accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.

Celelalte două modalități de plată sunt la oficiul poștal și direct la poștaș.

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.

Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Din 1 februarie, începe distribuirea cardurilor de energie pentru plata facturilor şi este important ca românii să ştie cum să folosească aceşti bani pentru plata facturilor, dar şi pentru a nu risca amenzi.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 de lei, de două ori pe an.

Ce pot plăti românii cu cardul de energie

Este vorba de cele la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Plăţile vor fi făcute prin cititoare optice cu care vor fi dotaţi poştaşii, iar banii pentru ajutorul de încălzire vor ajunge la oameni pe 20 februarie.

Cum se face plata cu cardul de energie

1. La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close