Antena 3 CNN Economic Alegerea erbicidului, factor esenţial în obţinerea unei culturi robuste de floarea soarelui

Alegerea erbicidului, factor esenţial în obţinerea unei culturi robuste de floarea soarelui

Floarea soarelui este o plantă deosebit de valoroasă din punct de vedere industrial, care are şi un rol important în rotaţia culturilor.

Alegerea erbicidului, factor esenţial în obţinerea unei culturi robuste de floarea soarelui
de Georgiana Adam    |    01 Feb 2021   •   19:45

La fel ca în cazul multor alte culturi, floarea soarelui este afectată pe parcursul vegetaţiei de buruieni şi de boli.

Buruienile şi plantele de floarea soarelui sunt în competiţie pentru substanţe nutritive, apă şi lumină solară. cultura de floarea soarelui. Culturile de floarea soarelui pot fi afectate de buruieni dicotile şi monocotile, anuale şi perene între care ambrozia, Chenopodium, Polygonum, Matricaria, Datura, Xanthium, Cirsium.

În partea de sud-est a ţării, floarea soarelui are de înfruntat planta parazită Orobanche.

În absenţa măsurilor de combatere a buruienilor, pierderile pot fi de 25 - 60 la sută sau pot compromite complet cultura.

Putregaiul alb, responsabil de 30% din pierderile culturilor de floarea soarelui

Între bolile care atacă floarea soarelui, cea mai periculoasă cea numită putregaiul alb, care este provocată de agentul patogen Sclerotinia sclerotiorum . Atacul este pe tulpină, ale cărei ţesuturi putrezesc iar planta se frânge. Pierderile de cultură pot atinge 30%.

O altă boală cauzată de agentul Phomopsis helianthi produce pătarea brună, al cărei efect este, de asemenea, frângerea tulpinilor. Mai merită menţionate, între bolile culturilor de floarea soarelui, pătarea neagră a tulpinii, provocată de patogenul Phoma macdonaldii, şi alternarioza.

Liviu Chira, reprezentantul unei companii de produse dedicate protecţiei plantelor, a menţionat, în cadrul emisiunii Agricool, caracteristicile celui mai nou sistem de producţie lansat de BASF pentru cultura florii soarelui.

"Erbicidul acestui sistem are un profil aproape ideal. Substanţa activă nu este nouă. În schimb, formularea este nouă. Pe lângă substanţa activă, produsul are un complex de co-formulanţi şi substanţe auxiliare determină o mai bună aderenţă, pătrundere şi translocare către buruieni. Buruienile absorb o cantitate mai mare de substanţă activă într.un timp mai scurt, de aici combatera mai bună.

O altă caracteristică este spectrul larg, care cuprinde buruieni dicotile şi monocotile dar şi buruieni problemă - ambrozia, Orobanche, Xanthium. Fiind un erbicid post-emergent, e mai puţin dependent de umiditatea din sol", a menţionat Liviu Chira.

×
Subiecte în articol: Floarea soarelui Agricool BASF
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close