Antena 3 CNN Economic Imobiliare Agenţiile imobiliare se îndreaptă spre faliment

Agenţiile imobiliare se îndreaptă spre faliment

Agenţiile imobiliare se îndreaptă spre faliment
Sursa foto: piata imobiliara
31 Mar 2009   •   13:51

Criza imobiliară a adus probleme mari pentru agenţiile care se ocupă cu intermedierea pe această piaţă. Aproape 10% dintre agenţiile membre ale Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare au anunţat că nu-şi vor mai continua activitatea. ?În ultimele şase luni, 10-15 agenţii imobiliare membre ale ARAI şi-au suspendat activitatea. Alţi membri supravieţuiesc din închirieri sau din consultanţă. Unii şi-au completat portofoliul cu activităţi conexe, cum ar fi administrarea de proprietăţi, amenajările interioare, relocări sau curăţenie?, spune Ruxandra Cleciu , preşedintele ARAI, citată de Cotidianul.

De altfel, numărul redus de tranzacţii imobiliare încheiate în ultimele luni ar putea duce la creşterea comisioanelor practicate de agenţii imobiliari, declara şi secretarul general al ARAI, Carmen Mihăiţă.

"Comisioanele nu au niciun motiv să scadă. În condiţiile în care o proprietate se vinde tot mai greu este normal ca nivelul comisioanelor să crească. Agentul se chinuie mai mult să vândă proprietatea respectivă", a spus Mihăiţă, în conferinţa de lansare a unui sistem de listare a proprietăţilor.

În prezent, potrivit datelor disponibile de pe piaţă, comisioanele agenţiilor imobiliare ajung până la 3%, aplicabil atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului.

În vederea impulsionării tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară, ARAI a lansat un sistem de listare multiplă - MLS ARAI care va permite promovarea unei proprietăţi în exclusivitate de un agent imobiliar. Agentul imobiliar va prezenta proprietatea tuturor celorlalţi agenţi din reţeaua MLS ARAI în vederea promovării şi de către aceştia.

"Orice proprietar poate apela la unul dintre agenţii MLA ARAI care respectă un set de proceduri şi proprietatea va fi reprezentată de toate agenţiile din reţea. Deja 50 de agenţi folosesc acest sistem de listare multiplă Sperăm ca în acest an numărul acestora să se tripleze, iar în câţiva ani 99% din piaţă să se deruleze prin acest sistem", a declarat, la lansare, Adrian Negulescu, vicepreşedinte al ARAI şi preşedinte MLS ARAI.

Reprezentanţii ARAI au menţionat că sistemul ar putea duce la revigorarea pieţei imobiliare, deoarece şansele de vânzare a unei proprietăţi cresc considerabil.

Sistemul se aplică tuturor tipurilor de tranzacţii imobiliare - închirieri, vânzări, precum şi pentru toate tipurile de proprietăţi.

Proprietarul va plăti un comision doar agentului care a listat imobilul, urmând ca acesta să plătească o cotă stabilită la listarea proprietăţii agentului care o vinde.

Întrebaţi dacă acest sistem va duce la creşterea comisionului perceput de agentul imobiliar, reprezentanţii ARAI au spus că agenţii nu vor mări costul serviciului, deoarece se va majora numărul tranzacţiilor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close