Antena 3 CNN Economic Imobiliare Darian: Terenurile şi locuinţele, mai ieftine cu 90%, respectiv 30% în 2009

Darian: Terenurile şi locuinţele, mai ieftine cu 90%, respectiv 30% în 2009

Darian: Terenurile şi locuinţele, mai ieftine cu 90%, respectiv 30% în 2009
Sursa foto: locuinte
18 Feb 2009   •   13:24

Preţurile pe piaţa imobiliară rezidenţială ar mai putea scădea cu încă 20-30% în acest an, faţă de nivelul actual, pe fondul reducerii cererii din cauza accesului dificil la finanţare, a declarat, miercuri, directorul general al companiei de evaluare Darian, Adrian Crivii, citat de Mediafax.
Potrivit aceleiaşi surse, preţul terenurilor ar putea să scadă cu până la 90%. "Preţurile locuinţelor au scăzut până în prezent cu circa 15-20% şi ar putea să mai scadă cu încă 20-30%, întrucât cererea solvabilă este foarte scăzută, respectiv finanţarea este foarte scumpă şi se mai acordă doar clienţilor sofisticaţi", a spus Crivii, într-o conferinţă de presă.
"Pe masura ce scadea riscul de tara, mediul devenea tot mai proprice, iar preturile au tot crescut pentru ca erau profituri foarte mari, atat la dezvoltatori, cat si la bancile care acordau credite. Avantul creditarii a impins preturile la locuinte in sus si tot creditarea a determinat acum scaderea lor", a conchis Crivii. Acesta se aşteaptă la o scădere pe piaţa imobiliară de circa 50% faţă de valoarea maximă care a existat pe piaţă este rezonabilă şi posibilă totodatã.
totodată, preţurile terenurilor care au fost fixate la un nivel speculativ ar putea să scadă cu 80-90%.
"Piaţa imobiliară îşi va continua deprecierea şi în acest an şi se va ajunge la un echilibru când se vor face tranzacţii. Acum nu se fac tranzacţii, în special din cauza imposibilităţii de a obţine finanţare de la bănci", a spus Crivii.
Potrivit acestuia, preţurile locuinţelor au crescut foarte mult în ultimii ani, pentru că au existat mulţi bani pe piaţă şi puţine proprietăţi de vânzare. Totodată, profiturile dezvoltatorilor erau foarte mari.
"Pe măsură ce scădea riscul de ţară, mediul devenea tot mai proprice, iar preţurile au tot crescut pentru că erau profituri foarte mari, atât la dezvoltatori, cât şi la băncile care acordau credite. Avântul creditării a împins preţurile locuinţelor în sus şi tot creditarea a determinat acum scãderea lor", a conchis Crivii.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: piata imobiliara
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close