Antena 3 CNN Economic Imobiliare Oferta de locuinţe noi depăşeşte cererea de aproape zece ori

Oferta de locuinţe noi depăşeşte cererea de aproape zece ori

Oferta de locuinţe noi depăşeşte cererea de aproape zece ori
Sursa foto: oferta apartamente vanzare
26 Ian 2009   •   09:07

Piaţa imobiliară din acest an va cunoaşte o situaţie indedită, de care ar putea profita cumpărătorii, prin discounturi mari.
Se aşteaptă ca oferta de locuinţe să fie de nouă ori mai mare decât cererea.
Astfel, investitorii care au achiziţionat locuinţe în blocurile noi încă din fază de proiect le scot la vânzare şi contribuie la o creştere spectaculoasă a ofertei de apartamente noi. ?Pentru 2009, oferta este de 14.000 de unităţi, din care 8.000 sunt în proiecte de peste 200 de unităţi, 3.000 în proiecte mai mici de 200 de unităţi, şi 3.000 sunt locuinţe scoase la vânzare de investitori. Cererea estimată este de 1.500 de unităţi pe an. Deocamdată e o supraofertă. Vom avea o piaţă a cumpărătorilor. Dezvoltatorii trebuie să fie mai flexibili?, spune Andreea Hamza, senior consultant în cadrul Departamentului rezidenţial al companiei Colliers, citată de Cotidianul.
?În prezent, toate preţurile sunt artificiale deoarece nu se fac tranzacţii. Putem vorbi despre un preţ real atunci când acesta este preţul de tranzacţionare. Pe partea de închirieri, piaţa merge, iar nivelul chiriilor este stabil?, aprecia şi Ionuţ Bordei, şeful Departamentului rezidenţial al CB Richard Ellis-Eurisko.
Se estimează că pretenţiile constructorilor vor scădea, dar scăderea nu va fi uniformă la nivelul întregii ţări. Consultanţii cred că preţurile ar putea scădea prin reducerea profitului dezvoltatorului, care oficial este în jur de 35%.
O statistică arată că dacă în luna ianuarie preţul mediu pentru locuinţeşe vechi era de 1.875 de euro/mp, în luna decembrie acesta a ajuns în jurul valorii de 1.400 de euro/mp. La locuinţele noi, scăderea a fost mai mică- de la 1.909 euro/mp la o valoare în jurul cifrei de 1.800 de euro/mp.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close