Antena 3 CNN Economic Imobiliare Românii invadează piaţa imobiliară bulgărească: 20.000 de euro cea mai ieftină garsonieră

Românii invadează piaţa imobiliară bulgărească: 20.000 de euro cea mai ieftină garsonieră

Românii invadează piaţa imobiliară bulgărească: 20.000 de euro cea mai ieftină garsonieră
Sursa foto: bulgaria
20 Apr 2010   •   18:29

Bulgaria devine din ce în ce mai atractivă pentru turişti şi cumpărătorii străini, dintre care cei mai mulţi sunt românii. Preţurile mici şi calitatea serviciilor turistice i-au împins pe mulţi români să-şi achiziţioneze case de vacanţă în numeroase staţiuni din Bulgaria, scrie Adevărul.


O garsonieră în Nessebar valorează 20.000 de euro, în timp ce una în Mamaia poate fi cumpărată cu minim 35.000 de euro.

În acelaşi timp, un apartament cu două camere în Mamaia costa minim 50.000 de euro, în timp ce în Nessebar se pot găsi şi cu 29.000 de euro.

?Aceste diferenţe de preţ, dar şi distanţele mici care despart staţiunile bulgăreşti de unele din principalele oraşe ale României, au făcut ca tot mai mulţi români dornici să achiziţioneze o locuinţă pentru petrecerea concediilor la malul mării să aleagă Bulgaria", a declarat Teodor Ponghev, consultant imobilar bulgar din zona Nessebar, pentru .

În Balcic, o garsonieră de 40 de mp costă 24.000 de euro, iar un apartament cu două camere de 64 mp ajunge la 33.000 de euro.

?Dacă vorbim de cele două staţiuni menţionate mai sus, trebuie precizat că numărul de turişti români care le vizitează creşte de la an la an, iar mulţi dintre aceştia şi-au manifestat interesul legat de o posibilă achiziţie a unei proprietăţi pe litoralul bulgăresc", adaugă Ponghev. Acesta mai spune că agenţiile imobiliare bulgăreşti au raportat, între 2007 şi 2009, o dublare a numărului de clienţi străini care achiziţionează spaţii imobiliare în Balcic, Albena sau Nessebar.

?Aproape 50% din aceşti clienţi, respectiv aproximativ 3.000 de cumpărători, au fost români", spune consultantul bulgar.

Nici în ceea ce priveşte segmentul terenurile ofertele bulgăreşti şi cele româneşti nu sunt apropiate. În Mamaia, o parcelă de teren intravilan atinge şi 2.000 de euro pe metru pătrat, iar la Balcic preţul minim e de 40 de euro pe metru pătrat şi nu trece de 400-500 de euro.

?Vânzătorii de terenuri, mai ales autorităţile locale bulgare, gândesc strategic şi pe termen lung. Astfel, preferă să vândă ieftin, mai ales dacă persoanele care cumpără se dovedesc potenţiali investitori, deoarece vor câştiga pe termen lung, din taxe, impozite şi popularizarea zonei", spune Luca Berbetov, agent imobiliar din Nessebar.

Iar profitul de pe urma achiziţiei unei proprietăţi pe tărâmul de la sud de Dunăre este mult mai mare. O casă cumpărată la Balcic, în 2007, cu 40.000 de euro, a returnat până acum proprietarului 10.000 de euro din chirie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Bulgaria piata imobiliara
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close