Antena 3 CNN Economic Imobiliare Statul va introduce TVA şi cota unică pe tranzacţiile imobiliare

Statul va introduce TVA şi cota unică pe tranzacţiile imobiliare

Statul va introduce TVA şi cota unică pe tranzacţiile imobiliare
Sursa foto: imobiliar
11 Mar 2009   •   10:52

În căutare de noi surse de venit la buget, statul ar putea introduce noi impozite pentru tranzacţiile imobiliare. Consultantul fiscal Gabriel Biriş a calculat că statul a pierdut 1.000 de kilometri de autostradă prin neimpozitarea speculei în timpul boomului imobiliar.

Acesta propune acum impozitarea tranzacţiilor imobiliare în scop comercial. ?Nu e normal ca investitorii să plătească impozite, iar speculanţii să plătească mai nimic. 1.000 de kilometri de autostradă a pierdut România din neimpozitarea tranzacţiilor speculative. Dacă ar fi să contabilizez pierderea în bani, ar fi prea mare ca să poată fi înţeleasă?, a declarat Biriş, unul dintre oamenii care au contribuit decisiv la programul de guvernare al actualei puteri, scrie Cotidianul.

?Dacă ai făcut o casă şi ai stat în ea şi apoi vrei s-o vinzi, ar fi o tranzacţie personală. Atenţie, chiar Codul fiscal actual spune că nu sunt impozabile tranzacţiile cu imobile din patrimoniul personal. Or, dacă ai 1.600 de locuinţe, e clar că scopurile tale sunt comerciale şi atunci trebuie impozitate ca atare?, a explicat Biriş.

În acest sens, modificarea Codului fiscal de către Guvern, aflat acum în lucru, introduce TVA la vânzarea, fie şi ocazională, a caselor noi şi a terenurilor construibile. În plus se ia în calcul şi aplicarea cotei unice de 16% pe tranzacţiile comerciale efectuate de persoane fizice.

În prezent, cota de impozitare de 16% se aplică doar tranzacţiilor imobiliare ale companiilor. Persoanele fizice plătesc un impozit de 3% atunci când terenurile şi clădirile sunt vândute în mai puţin de trei ani de la dobândire, iar valoarea acestora nu depăşeşte 200.000 de lei. Pentru proprietăţile mai vechi de trei ani, impozitul scade la 1% din preţul de vânzare.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: piata imobiliara
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close