Antena 3 CNN Economic Profitul OMV Petrom s-a redus cu circa 70% în al treilea trimestru din 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut

Profitul OMV Petrom s-a redus cu circa 70% în al treilea trimestru din 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut

Cea mai importantă companie de petrol și gaze autohtonă, OMV Petrom, a raportat un profit net de 1,6 miliarde lei în cel de-al treilea trimestru, în scădere cu aproape 70% față de cel din aceeași perioadă a anului trecut.

Profitul OMV Petrom s-a redus cu circa 70% în al treilea trimestru din 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut
Sursa foto: Christina Verchere/OMV Petrom Facebook
de Milena Niță    |    31 Oct 2023   •   11:16

Scăderea s-a redus la 4,5 miliarde de lei, fiind pe fondul ieftinirii barilului de petrol şi implicit a preţurilor mai mici la pompa de alimentare.

OMV Petrom a raportat un profit net de 1,6 mld. lei în al treilea trimestru din 2023, în scădere de la 4,5 mld. lei în aceeaşi perioadă a anului 2022 pe fondul ieftinirii barilului de petrol şi implicit a preţurilor mai mici la pompa de alimentare.

Pe de altă parte, vânzările companiei în trimestrul trei 2023 au fost de 10,7 miliarde lei faţă de 18,7 miliarde lei.

"Rezultatele noastre pentru 1-9/23 reflectă un mediu cu preţuri mult mai scăzute la energie şi o scădere a cererii de gaze şi electricitate, fiind, de asemenea, afectate şi de efectele reviziilor planificate ale rafinăriei noastre Petrobrazi şi centralei electrice Brazi.

În T3/23, am avut o performanţă operaţională puternică, cu producţia de hidrocarburi aproape constantă trimestrial şi rate ridicate de utilizare pentru activele noastre din domeniul downstream după reviziile planificate", spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

"Comparativ cu rezultatele înregistrate în contextul fără precedent din 2022, venitul nostru net raportat în 1-9/23 este cu aproape 70% mai scăzut, la 2,5 miliarde lei. 

În aceeaşi perioadă, investiţiile noastre au fost cu aproape 50% mai mari, la 3,4 miliarde lei, în timp ce contribuţiile la bugetul de stat, inclusiv dividendele de bază, au ajuns la 12,4 miliarde lei. 

De asemenea, în luna octombrie au fost distribuite statului român dividende speciale de aproape 600 milioane lei", adaugă CEO-ul Petrom.

OMV Petrom are o capitalizare bursieră de 34,3 miliarde de lei. În 2023 acţiunile au urcat cu 31% pe o bursă în creştere cu tot cu dividende cu 30%. 

Petrom şi-a remunerat acţionarii cu două runde de dividende în 2023 – una din profitul pe 2022 şi una specială, din rezerve.

Profitul net excluzând elementele speciale şi de cost curent de achiziţie - care nu include elemente speciale şi nici câştiguri sau pierderi din deţinerea stocurilor din rafinare şi marketing – a fost de 2,1 mld. lei în T3/2023. Analiştii se aşteptau la un rezultat de 2,2 miliarde de lei, potrvit zf.ro.

Austriecii de la OMV au 51,15% din companie, statul român 20,7% iar fondurile de pensii private Pilon II circa 14%.

×
Subiecte în articol: OMV Petrom Christina Verchere
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close