Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv ANM, precizări privind norul misterios din Iaşi care a speriat un oraş întreg

ANM, precizări privind norul misterios din Iaşi care a speriat un oraş întreg

A fost panică, astăzi, la Iași după ce pe cer a apărut un nor neobișnuit asemănător cu cel creat de o explozie nucleară. ANM a explicat cum s-a produs acest fenomen meteo inedit.

ANM, precizări privind norul misterios din Iaşi care a speriat un oraş întreg
Sursa foto: Facebook
de Claudia Popovici    |    05 Oct 2022   •   18:42

Ieșenii care au zărit pe cer un nor neobişnuit, în această dimineaţă, au fost speriați şi au crezut că vine tornada. 

Meteorologii spun că fenomenul este unul destul de rar şi se produce doar dimineaţa, atunci când soarele luminează doar o porțiune a cerului.

"Da, este vorba doar de o formațiune noroasă, spectaculoasă de altfel, dar nu periculoasă. Cumva s-au combinat 2 tipuri de nori. În această imagine sunt suprapuse cele 2 tipuri de nori și arată așa ca o ciupercuță coborâtă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pentru că avem în partea superioară avem nebulozitate de tip stratiform, este o masă mai compactă de nori, iar aici în partea inferioară care s-a dezvoltat cumva prin convecție, un fel de cumulus.

Nu, nu pune niciun fel în pericol, masa aceea noroasă este pașnică.

Din câte am înţeles a fost la momentul răsăritului s-a suprapus cu apariția soarelui, şi în consecință a fost luminat tot în același context al stratului compact de nord de deasupra. Probabil că soarele a prins niște raze care au trimis exact acolo și au strălucit, ele fiind cumva închise în zona aceasta noroasă.

Este o formațiune noroasă exact așa, dezvoltată pe verticală. Aici aerul cald se ridică de la nivelul solului bogat în umezeală, bineînțeles a fost foarte multă umezeală în zonă și atunci s-a tot ridicat.

Pe măsură ce s-a ridicat a întâlnit aerul mai rece care a condensat și a format norul acesta ciupercuță, așa ca ca un pufulete, care nu este periculos așa. Poate speria văzut aşa pentru că oamenii nu știu despre ce este vorba.

Este într-un fel ciudat, dar fenomenele acestea atmosferice și mai ales soarele poate genera imagini spectaculoase. Am văzut chiar și în timpul verii.

Un nor aşa dacă ar fi fost pe timp de vară ar fi avut posibilitatea să se dezvolte mai mult şi să se manifeste în culori violet. Norul în sine nu este rar deloc.

Ceea ce s-a format aici asocierea elementelor, norul acesta cu pătura compactă de nord deasupra, cu razele soarelui care au pătruns, şi au luminat aşa este rar", a explicat Alina Șerban, meteorolog în cadrul ANM, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN

×
Subiecte în articol: Alina Şerban ANM meteorolog
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close