Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Sorin Cîmpeanu anunță 86 de elevi infectați, după prima zi de testare: "Au șansa să primească un tratament adecvat"

Sorin Cîmpeanu anunță 86 de elevi infectați, după prima zi de testare: "Au șansa să primească un tratament adecvat"

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, explicat ce se va întâmpla cu cele 86 de persoane confirmate pozitiv după prima zi în care s-au utilizat testele rapide antigen non invazive efectuate din proba de salivă.

Sorin Cîmpeanu anunță 86 de elevi infectați, după prima zi de testare: "Au șansa să primească un tratament adecvat"
de Claudia Popovici    |    06 Dec 2021   •   20:14

Potrivit Ministerului Educaţiei, astăzi până la ora 19.00, în urma utilizării testelor rapide antigen non invazive efectuate din proba de salivă, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv.

Întrebat care este procedura pentru aceste 86 de persoane şi ce se întâmplă cu clasele respective, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a precizat:

„Trebuie să fie confirmate sau infirmate printr-un test PCR sau un test antigen rapid. DSP-urile administrează aceste teste celor care au raportat pozitiv pentru testul pe bază de salivă. Cred că sunt 86 de copii care pe baza acestor teste au șansa să primească un tratament adecvat înainte de a dezvolta o formă mai gravă.

Cred că cea mai mare parte din părinți, în pofida tuturor informaților care se vehiculează în media, sunt responsabili. Nu suntem o ţară de iresponsabili.

DSP va testa gratuit cu prioritate elevii care au fost depistați pozitiv la testele de salivă

La ministerul Educaţiei până la ora 19:00 am centralizat aceste date şi o vom face în fiecare zi de administrare a testelor. Iar, dacă noi știm în ce județ şi în ce şcoală au fost cazuri raportate pozitiv puteţi fi siguri că şi DSP cunoaște exact același lucru. În Bucureşti mi s-a spus că ultimele două cazuri au fost raportate acum puţin timp.

Pentru primele două cazuri la Liceul Caragiale şi Şcoala 81, DSP a contactat deja părinţii, iar părinţii în mod voluntar deja făcuseră testele PCR. DSP asigură gratuit efectuarea acestor teste, în cazul în care ele au fost pozitive la testele de salivă.

Atâta vreme cât suntem datori să asigurăm dreptul la educaţie, mai ales în paralel cu dreptul la sănătate, mai ales pentru tânăra generație sunt convins că DSP, structuri care nu sunt în subordinea ministerului Educaţiei, sunt responsabile şi vor testa cu prioritate", a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei la Antena 3. 

Ce se întâmplă cu elevii care au fost depistați pozitiv la testele de salivă

„100% părinţii nu vor duce elevii depistați pozitiv la şcoală. Conform Ordinului comun intră în izolare 14 zile dacă prezintă rezultatul unui test PCR care să fie pozitiv şi să confirme rezultatul pozitiv al testului de salivă. Vor aștepta înainte să îi retrimită pe copii la şcoală.

Important este ca aceste teste pe bază de salivă să fie la dispoziția elevilor şi personalului din învățământ pentru a avea un mediu sigur în şcoli, pentru a le putea ţine deschise pentru a nu mai pierde cât am pierdut până acum în planul educației", a mai spus ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu care a subliniat că testarea nu este un act medical dar este un act care necesită responsabilitate din partea tuturor.

Teste de salivă distribuite în școli, vândute pe internet de părinți și de elevi

Pe internet au apărut anunțuri de vânzare a kiturilor cu teste de salivă pentru depistarea COVID-19 distribuite în școli, după ce autoritățile din educație au pasat responsabilitatea testării către părinți. Majoritatea școlilor au optat ca testarea să fie făcută acasă, de părinți, de două ori pe săptămână.

Referitor la cei care au început să vândă testele de salivă pe internet, ministrul Educaţiei a precizat:

„Cred că persoane iresponsabile găsești în orice ţară, dar asta nu însemnă că suntem o ţară de iresponsabili. Apreciez în mod deosebit faptul că cei mai mulţi dintre părinți sunt responsabili şi au folosit aceste teste. Pot să înțeleg că totul nu poate fi alb sau negru, important este că utilizarea acestor teste sunt un pas înainte. Nu rezolvă situaţia, dar alături de vaccinare şi respecatea măsurilor ne ajută."

×
Parteneri
A crescut vârsta de pensionare. Zeci de mii de români sunt afectaţi
x close