Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Sute de oameni din Buzău trăiesc ca-n Evul Mediu. Fântânile le-au secat și nu au bani de apă potabilă

Sute de oameni din Buzău trăiesc ca-n Evul Mediu. Fântânile le-au secat și nu au bani de apă potabilă

Aproape 400 de locuitori ai unui sat din Buzău trăiesc ca în Evul Mediu. Seceta le-a secat fântânile, iar cei mai mulţi se văd nevoiţi să bea apa tulbure care se acumulează acolo noaptea.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Noi 2023   •   19:14

Asta pentru că nu își permit să plătească transportul butoaielor de la sursele de apă potabile, aflate la kilometri distanță.

”Care apucă la ora 05:00, are apă de băut. Care nu, nu. Uite. Putem să bem pământul ăsta de aici?”, spun sătenii, care arată reporterilor gălețile cu apa tulbure.

Aşa arată apa din fântânile din satul Sările, comuna Bisoca. De la prima oră a dimineţii, doar câteva bidoane au putut fi umplute cu apă cât de cât curată.

Reporter: Era apă înainte?

Săteni: Era. Acuma s-a dus.

Reporter: De ce?

Săteni: Pot eu să știu? De la Dumnezeu, de unde să știu? Cumpărăm, bem de unde găsim. Ce să facem? În loc să cumpărăm un sandviș la copii, cumpărăm apă.

Primele semne că puțurile vor seca au început să apară încă de acum doi ani. Seceta instalată în zonă a afectat pânza freatică iar fântânile din sat au secat una câte una.

”Altceva nu avem pretenții, trăim așa cum putem fiecare, dar însă fără apă nu se poate”, mai spun locuitorii satului.

În localitate sunt doar 3 fântâni care deservesc aproape 200 de familii. Pentru că nu au apă, părinții spun că au ajuns să își spele foarte rar copiii.

O singură fântână din cele 3 ale satului este puțin mai adâncă, iar aici se strânge mai multă apă peste noapte. Însă proprietarul ei încearcă să le dea apă cu porția vecinilor, ca toată lumea să apuce măcar un bidon.

Singura sursă de apă potabilă din zonă este la mai bine de 4 kilometri distanță. Este o pompă instalată la mare adâncime, dar mulţi dintre locuitori nu își permit transportul butoaielor de apă de la o asemenea distanță.

Problema apei potabile persistă de câțiva ani buni în mai multe dintre satele comunei Bisoca. Aici se lucrează la instalarea unei rețele de apă, însă nu se știe când aceasta va putea fi pusă în funcțiune.

×
Subiecte în articol: apa potabila fantani secate Bisoca Buzau
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close