Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Virgil Popescu declară război furnizorilor de energie: "Este inadmisibil! Nimeni nu îşi bate joc de români"

Virgil Popescu declară război furnizorilor de energie: "Este inadmisibil! Nimeni nu îşi bate joc de români"

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a comentat răspunsul dat de unii furnizori care fie nu au transmis facturile în luna noiembrie, fie le-au trimis dar calculate greșit fără compensarea sau plafonarea pe care o prevede legea. „Este inadmisibil. Nimeni nu îşi bate joc de români", spune ministrul care anunța controale şi amenzi.

Virgil Popescu declară război furnizorilor de energie: "Este inadmisibil! Nimeni nu îşi bate joc de români"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    22 Dec 2021   •   19:37

Milioane de români nu au primit încă facturile la energie pentru luna noiembrie şi riscă să plătească mai multe facturi în aceeași perioadă. Aceste întârzieri au loc pentru că, spun autorităţile, furnizorii nu au știut cum să aplice reducerile la facturi promise de stat. Românii se tem acum să nu acumuleze restanțe de plată dacă în perioada sărbătorilor vor avea cheltuieli care se tot acumulează.

Ministrul Energiei spune că acest lucru este inadmisibil şi a avertizat furnizorii de energie că riscă amenzi usturătoare aşa cum s-a întâmplat  ieri cu un caz din Bihor.

„Au fost nişte facturi întârziate, probabil furnizorii şi-au adaptat softurile dar eu am reacţionat foarte repede după ce un post de televiziune a prezentat un caz din judeţul Bihor, dacă nu mă înșel localitatea Sântandrei, unde distribuitorul local a emis facturile fără sa plice compensarea sau plafonarea sau amândouă dacă ar fi fost cazul în funcţie de consum şi de profilul clientului. Am observat cum spunea nonșalant că nicio problemă va regla în luna următoare dar clienții trebuie să plătească. Aşa ceva este inadmisibil.

„Este inadmisibil. Nimeni nu îşi bate joc de români"

Au norme metodologice pe baza cărora trebuie să facă aceste facturi aplicând legea. Absolut au avut timp să îşi adapteze softurile, de aceea poate au întârziat poate facturile, şi nimeni nu îşi bate joc de români.

De aceea într-o discuție aseară cu preşedintele ANPC acesta a efectuat un control. Comisarii de la Bihor s-au dus acolo şi au dat o amendă de 50.000 şi o sancțiune complementară de a reface toate calculele, de a reface facturile în aşa fel încât oamenii să îşi primească facturile aşa cum scrie la lege, cu compensare.

Nu este admisibil în momentul în care statul, guvernul s-a angajat că va subvenţiona diferența de creştere şi va da o compensație cetăţenilor această compensație să nu fie aplicată în factură şi românii să nu beneficieze de ea", a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei la News Hour with CNN. 

×
Subiecte în articol: Virgil Popescu facturi la energie Bihor
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close