Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel: "De la o oră la alta putem avea surprize pozitive sau negative"

Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel: "De la o oră la alta putem avea surprize pozitive sau negative"

Ambasadorul României în Israel a vorbit la News Hour despre situația tragică din Țara Sfântă.

Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel: "De la o oră la alta putem avea surprize pozitive sau negative"
Sursa foto: Hepta
12 Mai 2021   •   18:44

Ambasadorul României în Israel a precizat că, la această oră, nu are date exacte cu privire la situația românilor din Israel sau dacă aceștia au fost afectați în urma atacurilor teroriste.

"Este o situație fluidă, nu pot să vă dau încă un răspuns exact, probabil că vor exista un număr limitat de cereri. Suntem în legătură prin serviciile noastre consulare cu familiile din Gaza, dar nu există încă o situație clară", a declarat el, la Antena 3.

Ambasadorul României în Israel spune că este foarte greu să anticipeze următoarele mișcări din conflict, dar cu certitudine acest conflict va mai dura, având în vedere că niciuna dintre părți nu dorește să dea înapoi.

"E foarte greu de anticipat ceea ce se va întâmpla. Este clar că este o situație foarte tensionată și nu avem încă elemente care să ne spună că una din părți dorește să dea înapoi. Este o situație fluidă, deci de la o zi la alta, de la o oră la alta, putem avea surprize pozitive sau negative", a declarat Radu Ioanid, la News Hour.

Israelul deschide adăposturi antiaeriene în patru orașe

Israelul se pregătește de război total. Pe fondul atacurilor cu rachete lansate de grupările palestiniene, autoritățile de la Tel Aviv au decis să deschidă adăposturi antiaeriene în patru orașe din țară.

Cetățenii din Jaffa, Givatayim, Bnei Brak şi Haifa sunt atenționați să se pună la adăpost ori de câte ori se dă alarma, transmit autoritățile.

Ierusalimul trece prin cele mai grave tensiuni din ultimii ani, sute de protestatari palestinieni fiind răniți în ciocniri cu poliția israeliană. Peste 20 de persoane au fost ucise în Gaza și cel puțin 125 rănite, în urma luptelor dintre militanți și forțele israeliene.

Militanții palestinieni au lansat peste 200 de rachete către Israel, dintre care multe au fost interceptate, însă unele au lovit și clădiri de locuințe. O altă rachetă a lovit o școală goală. Două femei au fost ucise în orașul Ashkelon, cel mai apropiat oraș israelian de Fâșia Gaza.

Răspunsul Israelului a fost o serie de raiduri în Fâșia Gaza, soldate cu cel puțin 26 de morți în rândul palestinienilor, printre care și 9 copii, potrivit ministrului palestinian al sănătății.

Premierul Benjamin Netanyahu a promis o ripostă puternică din partea ţării sale. Reacţie lui a venit imediat după ploaia de rachete de marți seară. „Israel va răspunde cu o forţă de temut. Nu tolerăm niciun atac asupra teritoriilor, capitalei, cetăţenilor sau a soldaţilor noştri. Indiferent cine ne-a atacat, va plăti un preţ mare pentru asta”, a declarat Netanyahu.

Afirmațiile lui Netanyahu au fost întărite de ministrul Apărării. Generalul Benny Gantz a transmis că „acesta este doar începutul”.

Israelul a anunțat că trimite întăriri la frontiera cu Fâșia Gaza și mobilizează 5.000 de soldați în rezervă. De asemenea, autoritățile din Israel au anunțat că sunt deschise mai multe adăposturi împotriva bombardamentelor care vin dinspre Fâșia Gaza.

Adăposturi au fost deschise în Tel Aviv şi în alte 4 oraşe: Jaffa, Givatayim, Bnei Brak şi Haifa.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close