Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Alexandru Rafila, adevăruri nespunse despre valul 4 al pandemiei: "Românii s-au demobilizat după declaraţiile oficiale sforăitoare"

Alexandru Rafila, adevăruri nespunse despre valul 4 al pandemiei: "Românii s-au demobilizat după declaraţiile oficiale sforăitoare"

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a răspuns la câteva întrebări cheie privind valul 4 al pandemiei şi campania de vaccinare. Acesta consideră că populaţia s-a demobilizat ca urmare a confuziei induse de Guvern care acum câteva luni a anunţat oficial că pandemia a fost învinsă şi succesul campaniei de vaccinare.

Alexandru Rafila, adevăruri nespunse despre valul 4 al pandemiei: "Românii s-au demobilizat după declaraţiile oficiale sforăitoare"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    27 Aug 2021   •   21:31

Întrebat cât de periculos va fi valul 4 şi cum va arăta bilanțul, Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă şi a precizat că rata de infectare în România poate căpăta un aspect îngrijorător până la sfârşitul lunii septembrie din cauza ratei mici de vaccinare.

„Prognozele Centrului European de Control referitoare la România arată trei chestiuni. Unu că va exista în continuare o creștere accelerată. Acea estimare de 4000 sau peste 4000 de cazuri înregistrate zilnic la sfârșitul lunii septembrie se pare că este confirmată deja de centrul European de Control al Bolilor.

Am observat acolo o discrepanță față de situația din Franța, de exemplu, procentual la numărul de cazuri înregistrate, numărul de spitalizări și numărul prognozat pentru România este mai mare. De ce?

Este foarte simplu pentru că noi avem doar jumătate din populația vaccinată în aceste țări. Noi avem undeva la 30% în timp ce alte ţări au  60%, chiar mai mult dacă discutăm de Marea Britanie, ori lucrul acesta în mod evident este preocupant.

Mai este o problemă legată de această capacitate de tratare şi spitalizare a pacienților COVID care în momentul de față este redusă. Adică, cu excepția spitalelor de boli infecțioase sau de pneumologie cealaltă spitale nu primesc pacienți infectați, cumva fenomenul invers.

Ori acest lucru trebuie cumva echilibrat și principalul rol al ministerului Sănătății este să găsească acest echilibru optim între evoluția pandemiei și capacitatea de acordare a asistenței medicale, dar Ministerul Sănătății mai are o datorie, din păcate, mai veche.

Apoi reducerea transmiterii pe de-o parte şi încurajarea campaniei de vaccinare pe de altă parte. 

Ori, noi am avut acum trei luni de zile acele declarații sforăitoare în care s-a spus că pandemia a fost învinsă, campania de vaccinare a fost un mare succes. Lumea s-a demobilizat. Au zis că dacă totul este aşa bine de ce să ne mai vaccinăm. Ori lucrurile astea spuse de la cel mai înalt nivel al acestei țări creează în mod evident confuzie și s-a ajuns la situația în care ne găsim astăzi", a spus Alexandru Rafila la emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3. 

×

REUNIUNE NATO LA BUCUREȘTI

Antony Blinken și Nicolae Ciucă, împreună la Ateneul Român

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close