Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Alexandru Nechifor, prorector la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, soluţii antisărăcie şi proiecte pentru dezvoltarea forţei de muncă bine calificată

Alexandru Nechifor, prorector la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, soluţii antisărăcie şi proiecte pentru dezvoltarea forţei de muncă bine calificată

Alexandru Nechifor, prorector la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi a explicat în cadrul conferinței naţionale România Inteligentă de la Antena 3, soluțiile pe care le avem la dispoziție pentru a susține forţa de muncă în România.

Alexandru Nechifor, prorector la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, soluţii antisărăcie şi proiecte pentru dezvoltarea forţei de muncă bine calificată
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    19 Mai 2022   •   16:52

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați reprezintă, pentru Regiunea de Sud-Est a României, un pol al excelenței academice care concentrează resursa umană de elită, specializată în formarea de profesioniști în numeroase domenii, a unui întreg areal cu deschidere națională și internațională.

Întrebat care este procentul absolvenților care aleg să rămână după studii în România şi cum sunt structurate programele de educație și formare respectiv care este drumul spre forța de muncă înalt calificată, Alexandru Nechifor, prorector, a explicat: 

"Suntem întradevăr principalul furnizor de materie cenușie, din regiunea de sud-est a României.

Suntem cei care aduc anual 100 de milioane de euro în economia locală din Galaţi prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție.

În momentul de faţă cursăm, avem 20.000 de studenți şi cursanți. Este foarte important să educăm la un nivel extraordinar studenți la licență, la master, la doctorat şi de ce nu la studii post doctorale.

În același timp cred că România suferă enorm în această perioadă şi cred că va suferi şi în perioada imediat următoare de o lipsă de persoane pregătite în meseriile de bază.

Un pod sau pilonii unui pod nu se construiesc doar cu ingineri, ci e nevoie şi de persoane mediu calificate pentru realizarea acestor investiții.

În cadrul universității avem un departament de formare continuă şi transfer tehnologic unde anual face reconversie sau pregătim peste 5.000 de persoane prin acest departament.

De asemenea, prin PNRR, în parteneriat cu municipiul Galaţi vom avea un proiect de învățământ dual în valoare de 26 de milioane de euro, care sperăm noi să rezolve această problemă pe care o avem în regiune şi în ţară la acest moment.

Apropo de fonduri europene, suntem beneficiarii şi avem în implementare al doilea proiect ca mărime din România, proiectul Rexdan, care presupune un laborator de cercetare a mediului fix şi cea mai mare navă de cercetare de pe apele europene.

Nava este în construcţie în momentul de faţă la Giurgiu şi anul viitor îşi va produce efectele", a precizat Alexandru Nechifor, prorector la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a explicat  în cadrul conferinței naţionale România Inteligentă de la Antena 3.

În prezent, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați are 14 facultăți şi pregătește studenți pentru ciclurile de studii universitare de licență, masterat şi doctorat în domenii diverse (tehnic, umanist, economic, sănătate, artistic). 

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați organizează ciclul II de studii cu durata de doi ani pentru absolvenții ciclului I. În cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați se derulează studii doctorale în 12 domenii, sub coordonarea a 85 conducători de doctorat. 

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close