Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cum reducem risipa alimentară. Ponturi prin care să ne organizăm mesele | Dr. Carniciu: "Cumpăraţi strict ce aveţi nevoie"

Cum reducem risipa alimentară. Ponturi prin care să ne organizăm mesele | Dr. Carniciu: "Cumpăraţi strict ce aveţi nevoie"

Astăzi este ziua internațională de conștientizare asupra risipei și deșeurilor alimentare. Din păcate, am ajuns să aruncăm 6.000 de tone de alimente zilnic și 2, 2 milioane de tone pe an, având în vedere că mâncarea s-a scumpit și se preconizează o nouă criză. 

Cum reducem risipa alimentară. Ponturi prin care să ne organizăm mesele | Dr. Carniciu: "Cumpăraţi strict ce aveţi nevoie"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    29 Sep 2022   •   10:31

Vă învăţăm cum să vă organizați mâncarea astfel încât să nu mai aruncați nimic din frigider. Expertul în boli metabolice și nutriție Simona Carniciu ne oferă 3 ponturi importante astfel încât să cumpărăm și să nu aruncăm, ci să consumăm. 

"Primul lucru ar trebui să fim mai conștienți asupra listei și necesității pe care o avem într-o săptămână sau pe următoarele 2-3 zile și să cumpărăm exact cât avem nevoie.

Sunt acele mituri conform cărora să nu te duci la cumpărături decât dacă nu îți este foame și să mergi cu o listă foarte bine stabilită în așa fel încât ingredientele pe care le achiziționezi, să-ți ajungă 2-3 zile pentru felurile de mâncare pe care le ai în plan. 

Prin urmare, să cumpărăm strict ceea ce avem nevoie. Dacă nu ne facem un plan alimentar, avem tendinţa să ne gândim la tot felul de preparate alimentare. Cele pe care le avem deja în frigider se vor învechi, deci strica. De aceea, este indicat să avem un plan bine stabilit. Lucrurile sunt foarte simple. Cumpărăm strict ce avem nevoie. 

Al doilea pont ar fi să facem mai multe feluri alimentare, mai multe porții pe care le congelăm timp de 3 luni chiar 6 luni. Anumite preparate pot să reziste fără nicio problemă la congelator. Le punem în caserole și le depozităm acolo. Când ne revine pofta de acel preparat, le scoatem și le consumăm. 

Al treilea pont ar fi să reutilizăm alimentele ușor perisabile pe care deja le avem în frigider sau în congelator. De exemplu, dacă cumpărăm o salată verde sau salată rucola, în ziua următoare să facem ciorbă. Cred că le putem tăia și le putem pune la ciorbă să dea o savoare mult mai interesantă. 

În ceea ce priveşte alimentele la reducere, este bine să le cumpărăm, dar cu mare precauție, în așa fel încât să știm exact cât cumpărăm, atât vom consuma. Oameni de obicei cumpără 2-3 porți sau 2-3 alimente și le consumă pentru că le-au cumpărat și se strică. Lucrul acesta, evident, duce la supraponderalitate, la îngrășat și aşa mai departe.", a spus Simona Carniciu, joi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close