Antena 3 CNN Emisiuni Subiectiv Tudorel Toader: Dăm OUG pentru completurile nelegal constituite

Tudorel Toader: Dăm OUG pentru completurile nelegal constituite

Tudorel Toader: Dăm OUG pentru completurile nelegal constituite
Foto: Agerpres
20 Ian 2019   •   19:39

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat duminică seara că a redactat un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru a da posibilitatea persoanelor condamnate de completuri "nelegal constituite" şi care nu mai sunt în termen să poată depune contestaţii în anulare.

Tudorel Toader a mai anunţat şi o a doua ordonanţă de urgenţă în legătură cu protocoalele încheiate cu SRI, însă a precizat că aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale.

"Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite. Şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, îi va judeca şi dacă vor fi vinovaţi vor plăti, dacă nu vor fi vinovaţi, sigur nu există temei să plătească. Aceasta este o primă şi imediată măsură. A mai declarat Curtea neconstituţională şi constituirea sau încheierea acelor protocoale.

Aşteptăm motivarea deciziei Curţii, vedem dezlegarea pe care o vor da judecătorii constituţionali şi în funcţie de care, probabil, vom proceda în aceeaşi măsură să le dăm posibilitatea juridică legală să verifice dosarul, să fie contestat, să verifice dacă urmărirea penală a fost făcută pe probele legale din Codul de procedură penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală, pe bază de protocoale şi de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărirea penală (...). Ordonanţă de urgenţă pentru contestaţia în anulare de către cei condamnaţi definitiv, care au pierdut termenul de contestaţie, condamnaţi în complete nelegal constituite, asta e una. Doi - aşteptăm decizia şi, în funcţie de dezlegarea judecătorilor, cel mai probabil vom proceda la fel (...) Ordonanţa este pregătită", a spus Toader, într-o intervenţie telefonică la un post TV.Întrebat dacă ordonanţa privind contestaţia în anulare va fi dată săptămâna viitoare, Toader a precizat: "Nu decid eu momentul. Eu propun soluţia. Eu am făcut draftul de ordonanţă, doamna prim-ministru va decide. Dar ce cred eu, în cel mai scurt timp posibil".

"De principiu este corect ca numai pe calea justiție... Nu văd un act general de iertare și a victimelor și a călăilor - văd mai degrabă posibilitatea de corectare judiciară a acestor neajunsuri și rămâne de văzut dacă ea este suficient de cuprinzătoare, adică dacă va cuprinde în discuție și aspectele legate de protocoale, care au fost declarate constituționale", a afirmat Victor Alistar, la "Subiectiv/" title="subiectiv">Subiectiv".

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: tudorel toader Subiectiv
Citește mai multe din Subiectiv
» Vezi toate știrile din Subiectiv
Cele mai noi știri
Parteneri
x close