Antena 3 CNN Economic Lupta pentru adevăr și dreptul la sănătate în reducerea riscurilor asociate fumatului

Lupta pentru adevăr și dreptul la sănătate în reducerea riscurilor asociate fumatului

I.D.
3 minute de citit Publicat la 10:00 26 Iun 2025 Modificat la 10:00 26 Iun 2025
Varșovia a găzduit cea de-a 12-a ediție a Global Forum on Nicotine
Varșovia a găzduit cea de-a 12-a ediție a Global Forum on Nicotine

Varșovia a găzduit, între 19 și 21 iunie, cea de-a 12-a ediție a Global Forum on Nicotine, eveniment internațional care a reunit peste 40 de experți din întreaga lume pentru a dezbate una dintre cele mai presante probleme de sănătate publică: dezinformarea privind produsele cu nicotină cu risc redus și impactul acesteia asupra politicilor de sănătate și a vieții a peste un miliard de fumători la nivel global.

Tema din acest an, „Challenging Perceptions – Effective Communication for Tobacco Harm Reduction”, a pus accentul pe nevoia unei comunicări oneste, bazate pe știință, care să contracareze narativele alarmiste și să respecte dreptul consumatorilor de a alege alternative mai sigure la fumat.

Dezinformarea, principalul obstacol în reducerea riscurilor

Multe dintre dezbateri au evidențiat faptul că, deși știința susține tot mai clar eficiența produselor precum pliculețele cu nicotină pentru uz oral, tutunul încălzit sau snus-ul în reducerea riscurilor pentru fumători, mesajele alarmiste și dezinformarea domină spațiul public și politicile de sănătate. Acest lucru perpetuează confuzia și împiedică milioane de persoane să renunțe la fumatul clasic, cu consecințe dramatice asupra sănătății publice. „Când știința nu susține povestea controlului tutunului, nu se revizuiește politica, ci se rescrie povestea, nu cu fapte, ci cu frică, dramă și dezinformare deliberată”, a declarat Maria Papaioannoy-Duic, expert canadian.

 

Rolul politicilor publice și al OMS

Un punct central al dezbaterilor a fost modul în care Organizația Mondială a Sănătății promovează abordarea „abstinență cu orice preț”, considerată de unii participanți drept o formă de neglijență față de milioanele de fumători care ar putea beneficia de alternative mai sigure. „OMS selectează referințele, distorsionează dovezile și are un singur obiectiv: să creeze o știință proprie care să susțină narativul abstinenței. Dar asta are consecințe teribile pentru milioane de fumători”, a spus profesorul Riccardo Polosa, de la Universitatea din Catania.

De asemenea, s-a subliniat că, deși tratatul-cadru FCTC al OMS a avut succes politic și legal, a eșuat în reducerea efectivă a fumatului și a deceselor asociate. „Dacă măsurăm succesul prin reducerea fumatului și a deceselor, FCTC a eșuat”, a spus Jeannie Cameron, consultant în politici publice.

Conferința a evidențiat importanța implicării consumatorilor și a grupurilor vulnerabile în procesul decizional. „Ceea ce contează este cât de dăunătoare sau sigure sunt aceste produse (*alternative) în comparație cu riscurile pe care oamenii și le asumă ca fumători. Dovezile sugerează că aceste produse sunt mult mai puțin dăunătoare decât fumatul”, a explicat Clive Bates, director The Counterfactual.

Totodată, s-a atras atenția asupra faptului că stigmatizarea fumătorilor și a utilizatorilor de produse cu nicotină cu risc redus împiedică progresul și perpetuează inechitățile în sănătate. „Este vorba despre dreptul universal la sănătate. Acest drept este prevăzut în Carta OMS din 1948 și înseamnă că toată lumea, indiferent de alegerile sale, are dreptul la sănătate”, a punctat Harry Shapiro, director DrugWise.

Comunicare eficientă, reglementare echilibrată și acces la alternative

Participanții au pledat pentru o reglementare proporțională cu riscul, care să protejeze tinerii, dar să nu limiteze accesul adulților la produse mai sigure. S-a subliniat nevoia de a schimba modul în care se vorbește despre nicotină și de a pune accent pe poveștile reale ale celor care au reușit să renunțe la fumat cu ajutorul alternativelor cu risc redus.

„Avem nevoie de mesaje simple, care să rezoneze: adulții trebuie să fie liberi să ia propriile decizii. Unii vor folosi nicotină și nu ar trebui să li se refuze dreptul de a o accesa în cele mai sigure forme”, a concluzionat Jacob Grier.

×
x close