Antena 3 CNN Meteo 15 județe vor fi, joi, sub cod galben de caniculă. ANM avertizează: de vineri, valul de căldură se va extinde în toată țara

15 județe vor fi, joi, sub cod galben de caniculă. ANM avertizează: de vineri, valul de căldură se va extinde în toată țara

A.O.
2 minute de citit Publicat la 10:11 02 Iul 2025 Modificat la 10:16 02 Iul 2025
soare
Indicele temperatură-umezeală (ITU) pe care îl semnalează meteorologii în avertizări este deosebit de important deoarece umezeala face căldura să pară și mai intensă.Foto: Getty Images

Meteorologii au emis un cod galben de caniculă, care va fi valabil joi în 15 județe din vestul țării. Temperaturile maxime vor ajunge la 37 de grade Celsius în județe din Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia și vestul Transilvaniei. De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a avertizat că urmează un weekend de foc: începând cu ziua de vineri valul de căldură se va extinde în toată țara. 

Codul galben de caniculă este valabil joi, 3 iulie, între orele 12:00 - 21:00 în județele: Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Bihor, Cluj, Arad, Alba, Timișoara, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj și Olt. 

Meteorologii au anunțat că în acest interval de timp se vor înregistra temperaturi deosebit
de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade.

De asemenea, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unității

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a avertizat că, de vineri, valul de căldură, canicula și disconfortul termic vor fi în extindere și intensificare în cea mai mare parte a țării. 

Ce trebuie să știți despre valurile de căldură

Căldura extremă pune o presiune mare asupra corpului uman. Atunci când zilele sunt prea fierbinți pentru a funcționa normal, iar nopțile nu sunt suficient de răcoroase pentru ca organismul să se refacă, inima și rinichii intră în suprasolicitare pentru a menține corpul la o temperatură normală, scrie The Guardian

Persoanele care sunt nevoite să stea afară în vreme caniculară – cum ar fi muncitorii în construcții, fermierii sau persoanele fără adăpost – sunt cele mai predispuse la epuizare termică și insolație. 

Totuși, majoritatea problemelor de sănătate cauzate de căldură apar în rândul persoanelor în vârstă, în special al celor cu afecțiuni preexistente. 

Indicele temperatură-umezeală (ITU) pe care îl semnalează meteorologii în avertizări este deosebit de important deoarece umezeala face căldura să pară și mai intensă.

Care este explicația? Transpirația este principalul mecanism prin care corpul se apără de căldură, scăzând temperatura internă prin evaporare. Dar atunci când umezeala este ridicată, iar aerul este cald și lipicios, organismul are dificultăți în a se răcori, deoarece transpirația nu se mai evaporă eficient și rămâne pe piele. Acest efect poate face ca temperatura resimțită să fie cu câteva grade Celsius mai mare. 

Medicul Carmen Cristescu a explicat la Antena 3 CNN la ce semnale de alarmă trebuie să fim atenți pentru a ne proteja. Senzația de amețeală, palpitațiile și senzația de slăbiciune sunt semne că organismul este suprasolicitat de căldură și pot prevesti complicații dacă nu se intervine la timp.

De asemenea, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a reamintit tuturor deținătorilor și crescătorilor de animale obligația de a respecta măsurile necesare pentru asigurarea protecției și bunăstării animalelor.

×
Parteneri
x close