Antena 3 CNN Externe Combaterea evaziunii fiscale, principala temă de la Bruxelles. Sunt fraude de 1.000 de miliarde de euro anual

Combaterea evaziunii fiscale, principala temă de la Bruxelles. Sunt fraude de 1.000 de miliarde de euro anual

Combaterea evaziunii fiscale, principala temă de la Bruxelles. Sunt fraude de 1.000 de miliarde de euro anual
Sursa foto: Foto: calvinayre.com
de M.Z.    |    23 Mai 2013   •   09:49

Combaterea evaziunii fiscale este principala temă de discuţie de pe ordinea de zi a Consiliului European de la Bruxelles. Liderii statelor membre vor să reducă drastic pierderile cauzate de fraudele financiare, care se ridică la aproape 1.000 de miliarde de euro în fiecare an. 


România a fost reprezentată la Bruxelles de premierul Victor Ponta

Liderii europeni vor să reducă la jumătate pierderile produse de evaziunea fiscală. Rezolvarea acestei probleme este posibilă numai prin eliminarea breşelor din legislaţie, dar şi prin presarea paradisurilor fiscale. 
 
"Nu vorbim despre armonizarea sistemului de taxare, ci despre a lupta împreună împotriva practicilor precum evaziunea fiscală", a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
 
Până la sfârşitul lunii iunie, guvernele statelor membre vor trebui să adopte măsuri rapide pentru combaterea evaziunii fiscale. Mai mult, Comisia Europeană vrea să conceapă un sistem pentru facilitarea schimbului de informaţii între autorităţile fiscale din Uniune. 
 
Conform estimărilor recente ale ministrului Finanţelor Publice, România are o evaziune în jurul a 7% din PIB, adică 10 miliarde euro. Rapoartele europene estimează însă că economia subterană din România ar fi de aproximativ 40 de miliarde de euro.
 
"La politica despre combaterea evaziunii fiscale România a susţinut opinia exprimată de CE şi UE, privind acordurile de schimb de informaţii între ţările membre, negocierea unor acorduri cu ţări europene, fie că vorbim de Andorra, de Monaco, care au legislaţie specială, şi spălarea de bani", a spus premierul Victor Ponta.

În România, evazioniştii fac deja presiuni politice pentru a schimba conţinutul unor Ordonanţe de guvern care elimină comisioanele netransparente din publicitate.

Printre măsurile adoptate până acum de Executiv se numără impozitarea cu 50% a veniturilor obţinute de nerezidenţi, dar şi creşterea pedepselor pentru evaziune fiscală, proiect iniţiat de Dan Voiculescu
 
 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close