Antena 3 Externe Întâlnire istorică între șefii de stat din Coreea de Nord și Coreea de Sud. Discuții cu impact uriaș

Întâlnire istorică între șefii de stat din Coreea de Nord și Coreea de Sud. Discuții cu impact uriaș

27 Apr 2018   •   12:28
Întâlnire istorică între șefii de stat din Coreea de Nord și Coreea de Sud. Discuții cu impact uriaș
Sursa foto: Foto: Agerpres

Preşedintele sud-coreean Moon Jae In şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au avut discuţii "serioase şi sincere" despre denuclearizare, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al lui Moon, potrivit dpa. 

"La summit, cei doi lideri au purtat discuţii serioase şi sincere despre mijloacele de a denucleariza Peninsula Coreeană, de a stabili o pace permanentă şi de a dezvolta relaţiile dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord", a spus purtătorul de cuvânt, Yoon Young Chan, citat de agenţia de presă Yonhap. 

Ambele părţi încă lucrează la textul declaraţiei comune care va fi transmisă la sfârşitul summitului, a adăugat el. 

Moon Jae In şi Kim Jong Un participă vineri la un summit istoric, după o strângere de mână cu un puternic caracter simbolic la Linia de demarcaţie militară care divizează peninsula, comentează şi AFP. 

Kim Jong Un s-a declarat "copleşit de emoţie" după ce a trecut linia de demarcaţie, devenind primul lider nord-coreean care calcă pe teritoriul sud-coreean de la Războiul din Coreea (1950-1953). 

La invitaţia neaşteptată a liderului nord-coreean, cei doi şefi de stat au dat scurt mâna de partea nord-coreeană a frontierei, după care s-au deplasat pe jos la Casa Păcii, structură de sticlă şi beton situată în partea de sud a satului Panmunjom, locul unde a fost semnat armistiţiul. 

"Am venit aici hotărât să transmit un semnal de pornire, la pragul unei noi istorii", a spus Kim, a cărui ţară este acuzată de abuzuri generalizate asupra drepturilor omului. 

Arsenalul atomic nord-coreean se află în centrul discuţiilor, iar Moon şi-a declarat speranţa că va fi încheiat "un acord ambiţios pentru a oferi întregului popor coreean şi oamenilor care vor pacea un mare cadou". 

Kim a fost însoţit de Kim Yo Jong, sora sa şi cel mai apropiat consilier, precum şi de responsabilul său pentru relaţiile intercoreene. Moon a fost flancat de şeful serviciilor de informaţii sud-coreene şi de şeful său de cabinet. 

Această reuniune ilustrează spectaculosul dezgheţ diplomatic care se produce în peninsulă de când Kim a surprins întreaga lume când a anunţat la 1 ianuarie că ţara sa va participa la Jocurile Olimpice de iarnă organizate în Coreea de Sud. 

Acest summit ar urma să fie continuat cu o întrevedere între liderul nord-coreean şi preşedintele american Donald Trump în viitorul apropiat.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close