Antena 3 CNN Externe Israelul a bombardat consulatul Iranului din Damasc și a ucis mai mulți comandanți militari de top. Teheranul pregătește răzbunarea: "Statele Unite trebuie să răspundă!"

Israelul a bombardat consulatul Iranului din Damasc și a ucis mai mulți comandanți militari de top. Teheranul pregătește răzbunarea: "Statele Unite trebuie să răspundă!"

Cel puțin șapte ofițeri iranieni de rang înalt au fost uciși într-un atac asupra consulatului iranian din capitala Siriei.

Israelul a bombardat consulatul Iranului din Damasc și a ucis mai mulți comandanți militari de top. Teheranul pregătește răzbunarea: "Statele Unite trebuie să răspundă!"
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Apr 2024   •   07:37

Potrivit Gardienilor Revoluției din Iran, între cei uciși se află generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi și adjunctul său, generalul de brigadă Mohammad Hadi Haji-Rahimi.

Zahedi, în vârstă de 63 de ani, era un lider al Forței de elită Quds, care operează în afara Iranului. El a fost comandant în Liban și Siria al acestei formațiuni militare între anii 2008 și 2016.

Generalul este printre cele mai importante personalități din Iran eliminate de Israel într-un atac țintit, iar lovitura de luni, de la Damasc, este considerată de către analiștii de politică internațională drept o escaladare gravă.

Presa internațională estimează că israelienii au vrut să testeze determinarea Teheranului de a se implica într-un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.

Ministrul de Externe de la Teheran acuză SUA pentru atacul din Damasc

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a acuzat Israelul pentru atacul asupra consulatului din Damasc și a adăugat că Statele Unite sunt responsabile pentru acest eveniment, deoarece sprijină Israelul.

"Un mesaj important a fost transmis administrației americane, în calitate de susținător al regimului sionist. Statele Unite trebuie să răspundă", a scris Amir-Abdollahian într-o postare pe rețeaua X. 

Anterior, armata israeliană a comunicat, în legătură cu atacul din Damasc, că nu comentează "relatările din presa străină".

Cum s-a desfășurat atacul din Damasc

Ministerul sirian al Apărării a declarat că avioane israeliene venind din direcția Înălțimilor Golan au țintit, luni, în jurul orei locale 17, clădirea consulatului iranian, situată în cartierul Mezzeh din vestul Damascului.

Apărarea antiaeriană a doborât o parte din rachetele lansate de pe avioane, dar cele care au reușit să evite defensiva siriană au distrus întreaga clădire, a adăugat sursa citată.

Ministerul sirian nu a precizat inițial numărul de victime și nici identitatea lor.

Fotografii și înregistrări video de la fața locului arată fum și praf înconjurând ruinele unei clădiri cu mai multe etaje.

In GALERIA FOTO următoare, imagini de la locul loviturii efectuate luni de Israel în capitala Siriei:

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Avioane de luptă israeliene F-35 "au vizat în mod brutal reședința mea și secțiunea consulară a ambasadei, împreună cu atașații militari iranieni", a spus, la rândul său, ambasadorul iranian în Siria, Hossein Akbari, într-o declarație pentru televiziunea de stat iraniană.

El a precizat că între cinci și șapte persoane au fost ucise în raidul israelian.

×
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close