Antena 3 CNN Externe Poliţia turcă a evacuat total parcul Gezi din Istanbul

Poliţia turcă a evacuat total parcul Gezi din Istanbul

Poliţia turcă a evacuat total parcul Gezi din Istanbul
de M.Z.    |    15 Iun 2013   •   23:15

Poliţia turcă a evacuat, sâmbătă seara, mii de manifestanţi care ocupau parcul Gezi din Istanbul, la câteva ore după un nou ultimatum al premierului turc Recep Tayyip Erdogan, care i-a somat să părăsească zona, informează AFP.

După ce au degajat piaţa Taksim, forţele de ordine au pătruns în parc, bastionul frondei antiguvernamentale care agită Turcia de două săptămâni şi au dispersat toţi manifestanţii, recurgând la mai multe arestări.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a somat sâmbătă manifestanţii să evacueze zona până duminică, altfel va ordona poliţiei să intervină.

"Avem o reuniune publică mâine (duminică) la Istanbul. O spun clar: dacă piaţa Taksim nu este evacuată, forţele de ordine ale ţării vor şti cum să o evacueze", a declarat premierul în faţa a zeci de mii de susţinători reuniţi de partidul său la Ankara.

"Să rămâneţi acolo nu are niciun sens deoarece dosarul este de acum în mâinile justiţiei (...) nu ştiu care va fi decizia justiţiei dar să tranşeze pentru sau împotriva (menţinerii parcului), va avea loc un vot popular la Istanbul (...) şi noi vom respecta rezultatul acestui vot", a adăugat el.

Bilanţul violenţelor care durează de peste două săptămâni în Turcia a ajuns la patru morţi şi peste 5.000 de răniţi. Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi - unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topcu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall - au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.

Protestele antiguvernamentale au izbucnit în 31 mai, la Istanbul, degenerând dintr-o manifestaţie de protest contra intenţiei guvernului de a construi un obiectiv (iniţial a fost vorba de un mall, apoi de o moschee) în parcul Gezi. 

Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. De curând, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.



×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close