Antena 3 CNN Externe Premierul Turciei îi somează pe manifestanţi să evacueze parcul Gezi până duminică

Premierul Turciei îi somează pe manifestanţi să evacueze parcul Gezi până duminică

Premierul Turciei îi somează pe manifestanţi să evacueze parcul Gezi până duminică
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    15 Iun 2013   •   20:43

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a somat sâmbătă pe ultimii manifestanţi care mai ocupă micul parc Gezi şi piaţa Taksim din Istanbul să evacueze aceste locuri până duminică, avertizând că altminteri va da dispoziţie poliţiei să intervină.

"Avem o reuniune publică mâine (duminică) la Istanbul. O spun clar: dacă piaţa Taksim nu este evacuată, forţele de ordine ale ţării vor şti cum să o evacueze", a declarat premierul în faţa a zeci de mii de susţinători reuniţi de partidul său la Ankara, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Nu mai are niciun sens să continue deoarece dosarul este în mâinile justiţiei (...) nu ştiu care va fi decizia, dacă va tranşa pentru sau împotriva menţinerii parcului, va fi un vot popular la Istanbul (...) şi vom respecta rezultatul votului", a adăugat Erdogan.

În ultimele zile, premierul Erdogan a ameninţat de mai multe ori că îi evacuează cu forţa pe manifestanţii care ocupă parcul Gezi, locul de unde a pornit mişcarea de contestare populară fără precedent în Turcia din 2002.

Bilanţul violenţelor care durează de peste două săptămâni în Turcia a ajuns la patru morţi şi peste 5.000 de răniţi. Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi - unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topcu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall - au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.

Protestele antiguvernamentale au izbucnit în 31 mai, la Istanbul, degenerând dintr-o manifestaţie de protest contra intenţiei guvernului de a construi un obiectiv (iniţial a fost vorba de un mall, apoi de o moschee) în parcul Gezi. 

Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. De curând, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.


×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close